Het allerbelangrijkste wat jij kunt doen voor de mensen om je heen die je liefhebt en die jou liefhebben!

Zoveel adviezen en wijze raad maar er is maar één ding waar jij de hoogste prioriteit aan moet geven, en dat is goed voor jezelf zorgen. Punt.

 

Verbintenis en je behoeftes

Je lichaam, je gezondheid, je geest, je intuïtie zijn met elkaar verbonden en zorgen ervoor dat jij leeft. Veel mensen stellen hun eigen belang onder dat van een ander, en zetten de behoeftes van anderen bovenaan. Door iemands belang hoger te zetten dan hun eigen belang denken ze goede moeders,

partners, zussen of vrienden te zijn. Maar juist door het steeds opzij zetten van je eigen behoeftes doe je jezelf tekort en veroorzaak je kortsluiting in jezelf. Je hebt nauwelijks energie en tijd voor jezelf over, en daar gaat het mis.

Denk aan je grenzen

Angst, zorgen en stress voor en door anderen pleegt een aanslag op jouw lichaam en geest. Jij kunt moeilijk genieten van je leven en alles lijkt een taak, een opgave. Uiteindelijk zal je lichaam stop roepen en ben jij de gebeten hond.

Wanneer je zo over je grenzen heen gaat zal de continue stress teveel uitputten. Je adrenaline- en cortisolniveau (stresshormonen) blijven constant te hoog en je gelukshormoon (serotonine) wordt te weinig aangevuld. Je zult minder genieten van de dingen die je doet. Bedenk: wanneer je er voor andere mensen wilt zijn, moet je eerst aan jezelf denken.

Jouw omgeving

Wanneer je niet goed in je vel zit, zal dat zijn weerslag hebben op de mensen om jou heen. Of ze pikken jouw stress op en nemen dat mee, of ze maken zich zorgen om jou. Kinderen, die meestal gevoeliger zijn dan volwassenen, kunnen jouw stress makkelijk oppikken. 

Schuldgevoelens en nee durven zeggen

Veelal worden dit soort situaties veroorzaakt door een schuldgevoel. We denken dat we egoïstisch zijn als we niet alles voor een ander overhebben. Maar het is precies andersom. Door niet aan onszelf te denken doen we een ander tekort.

Juist in deze drukke tijd van leven ben je het aan jezelf verplicht om soms nee te zeggen, om uit te rusten, om even niks te doen. Niet als mogelijkheid dus, maar als verplichting.

Zeg eens ja tegen iets wat jij wilt doen. Zeg eens nee als je merkt dat je te ver bent gegaan. Jijzelf en je omgeving zullen je dankbaar zijn!

 

 

Deel en inspireer anderen