Heb jij ook last van Zevenblad in je tuin? Verzoen je ermee en kook er een lekkere lentestamppot van.

Zevenblad (Aegopodium Podagraria) komt in veel tuinen voor. Het is een hardnekkig onkruid met hele sterke wortelstokken, die snel door de tuin woekert, vandaar de bijnaam ‘tuinmansverdriet’
Maar zevenblad is ook een groente!
Zevenblad is heel gezond, het bevat vitamine  A en C en is rijk aan kalium, calcium en magnesium en is lekker in een salade, pesto of stamppot.

Tips voor het oogsten:
Pluk alleen in eigen tuin of waar je weet dat er niet wordt gespoten met gif of waar dieren niet hun behoefte doen.
Oogst alleen het jonge blad. Nu in het voorjaar is de beste tijd Als zevenblad gaat bloeien, gebloeid heeft, of als de bladeren donkergroen worden, wordt de smaak bitter en is het niet meer zo lekker.
En check natuurlijk even of je wel echt zevenblad oogst, natuurlijk.

Recept (4 personen) voor stamppot van zevenblad

Dit heb je nodig: 

  • 600 gram zevenbladblaadjes
  • 700 gram kruimige aardappelen
  • 3 in ringen gesneden sjalotjes
  • 4 tenen uitgeperste knoflook
  • 50 gram pijnboompitten
  • 150 tot 250 ml sojamelk
  • optioneel; 1 tl kurkuma (om de puree mooi te kleuren)
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je het:

Pluk het zevenblad en was het in koud water. Snijd het blad vervolgens klein en laat het daarna goed uitlekken.
Schil de aardappelen en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
Snijd de sjalotjes in ringen en pers de knoflook uit. Neem een diepe wok en fruit de sjalotjes en de knoflook aan in de olijfolie Bak ook de pijnboompitten mee. Voeg daarna het zevenblad toe in kleine stappen. Het lijkt misschien veel, maar het zevenblad slinkt heel snel. Voeg nog wat peper en eventueel wat zout toe voor extra smaak.
Giet de aardappelen af en verwarm de sojamelk in een pannetje. Doe eventueel een theelepeltje kurkuma in de melk voor een mooie gele kleur. Doe de melk langzaam en in kleine stappen door de aardappelen tot het een mooie zachte puree wordt. Je zult zien dat je puree een zonneschijngele kleur krijgt! Doe nu je zevenblad door de puree en roer en stamp het goed door elkaar tot je een mooie stamppot hebt.

Eet smakelijk!

bron recept : www.etenvanmoederaarde.nl