Wordt je ’s avonds en in het weekend vaak geplaagd over gedachten over je werk? Waarschijnlijk ben je gepassioneerd met je werk bezig of het vraagt mentaal veel van je.

Maar vrije tijd is vrije tijd, een waardevolle tijd om te ontspannen en je werk dus los te laten. Dus ontstress na je werk om daarna weer met hernieuwde energie aan de slag te gaan.

 

Vijf tips om je werk op je werk te laten:

Baken je werk duidelijk af

Veel stress ontstaat wanneer je een gebrek aan overzicht hebt. Dit rusteloze gevoel kun je aanpakken door je werk duidelijk af te bakenen. Stel per dag drie simpele doelen voor jezelf. Je weet precies wat je te doen staat, en je weet wanneer je klaar bent.

Werk vooral aan je belangrijke taken

Je kunt je werk doorgaans eenvoudiger achter je laten als je een effectieve werkdag of -week hebt gehad. Werk daarom vooral aan taken die belangrijk zijn. Taken die je dichterbij je doelen brengen, taken die echt verschil maken.

Laat je werkplek goed achter

Sommige mensen kunnen aan het einde van de werkdag rustig weglopen en zo hun werk helemaal uit het hoofd zetten. Als je hier meer moeite mee hebt, dan helpt het om je werkplek goed achter te laten.Dus: werk je mail weg, ruim je werkplek op, maak een planning met je drie dagdoelen voor de volgende dag, handel je administratie af.

Schrijf binnenkomende gedachten direct van je af

Dus komt er iets in je op wat met het werk te maken heeft, schrijf het op! Dan kun je het loslaten en ga je er pas weer mee aan de slag tijdens je volgende werkdag. Dit geeft mentale rust.

Durf de boel los te laten

Als jij er morgen plotseling niet meer bent, dan zal de wereld gewoon doordraaien. Jij bent niet het centrum van het universum. Je bent niet de spil van de maatschappij. Je bent niet zo belangrijk voor de wereld als je zelf denkt. Dit is een mooie en bevrijdende gedachte die je kunt leren te koesteren en die je de rust geeft waar je zo hard aan toe bent!

 

Fijn weekend!

Deel en inspireer anderen