Wanneer verveelde jij je voor het laatst? Veel mensen zullen misschien heel diep moeten graven in hun geheugen voor antwoord.

Door de dagelijkse drukte en alle prikkels om ons heen komen de meesten van ons daar niet of nauwelijks aan toe. Heel misschien een keer op vakantie…Toch kan het goed zijn om je soms even te vervelen, dat beweren wetenschappers. Het heeft namelijk een paar heel mooie voordelen.

 

Het is goed voor jouw eigen creativiteit

Eventjes niets doen kan je creativiteit bevorderen. Soms ontstaan de beste idee gewoon op de bank of tijdens het wachten op je wasmachine. Omdat het brein niet hoeft na te denken over wat je aan het doen bent. Weliswaar zet je de “automatische piloot” aan waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën. 

Bevordering van jouw persoonlijke groei

Soms is het goed even stil te staan, want dan ga je sneller vooruit. Tijdens een verveel moment heb je de rust in je hoofd om na te denken over het leven. Wat vind je nou echt belangrijk? En wat zou je willen bereiken in de toekomst? De Amerikaanse hoogleraar menswetenschappen Alan Lightman zegt hierover dat verveling daarom essentieel voor een gezond en gelukkig leven is. 

Het werkt bevorderend voor je humeur

In het tijdperk van de smartphones en socialmedia zijn wij dag en nacht aan. Maar misschien is het een goed idee om soms even “uit” te gaan.. Vooral jongeren ondervinden last van de heersende telefoonverslaving, daarnaast nemen psychische klachten, depressies en burn-out toe. Onderzoeken hebben aangetoond dat je smartphone af en toe uitzetten je een gelukkiger mens maakt. Dan maar iets meer uit het raam van de bus of trein staren, het is waarschijnlijk interessanter dan je dacht.

Het boost je zelfvertrouwen

Zorg dat je goed uitgerust bent en kies vaker voor jezelf, dit kan je zelfvertrouwen ten goede komen en zorgt ervoor dat je op een later moment beter klaar kunt staan voor anderen. 

En een betere concentratie

Een beetje lummelen is niet erg, je zou denken dat je hersens even niks doen. Maar juist wanneer wij niks doen is er activiteit. Het brein is wel minder actief. Eigenlijk laad je jezelf op zodra je in de verveel modus gaat. En om goed te herstellen is rust nodig. Daarom is het ook helemaal niet erg als je in drukkere periodes jezelf even verveelt. Door op vrije momenten soms in de ‘ruststand’ te gaan, zul je zien dat als je weer aan het werk gaat je concentratie verbeterd is.

 

Verveel jij je wel eens, of krijg je wel eens spontaan nieuwe ideeën? laat het ons weten!

Bron: www.margriet.nl

Deel en inspireer anderen