Word jij ook weleens gek van je eigen gedachten? Houdt het piekeren je ‘s nachts uit je slaap? Vergeet je te genieten van leuke bezigheden omdat je met je gedachten met een probleem op je werk bezig bent?
Misschien kan mindfulness je helpen om weer tot rust te komen.
Hoe is het ontstaan?
De oorsprong van Mindfulness ligt in het boeddhisme. Het is een onderdeel van het zogenaamde achtvoudige pad en werd oorspronkelijk sati in Pali of smṛti in Sanskriet genoemd. Inmiddels is de wetenschap ook achter de voordelen van mindfulness zodat het als officiële therapie wordt ingezet bij verschillende klachten. In 1979 heeft Jon Kabat-Zinn een experiment opgezet en daarmee heeft hij mindfulness in de medische wetenschap geïntroduceerd. Hij was microbioloog in de pijnkliniek van de universiteit van Massachusetts en gebruikte mindfulness om mensen met pijnklachten te helpen.
Hoe werkt het?
Mindfulness zou vertaald kunnen worden als volledig denkvermogen of ruimdenkend zijn. Er wordt een heldere manier van denken mee bedoelt die vrij is van verstorende gedachten.
Deze verstorende gedachten krijg je als je teveel met de toekomst of het verleden bezig bent in plaats van je te concentreren op het huidige moment. Mindfulness gaat ervan uit dat je kunt oefenen in het negeren van verstorende gedachten door je op het huidige moment te focussen. Hierdoor kun je stress verminderen wat tot gevolg heeft dat je algehele gezondheid verbetert. Behalve herinneringen en toekomstverwachtingen kunnen ook oordelen en het willen voldoen aan verwachtingen storend werken. Het accepteren van een situatie is een goede manier om deze onrustige en storende gedachten te verminderen.
Voordelen:
- Mindfulness helpt om te gaan met drukte van het alledaagse leven.
- Mindfulness leert je te luisteren naar wat er echt speelt in je hoofd en je hart.
- Mindfulness om bruikbare gedachten te scheiden van verstorende gedachten.
- Door Mindfulness verminderen heftige emoties of ze verdwijnen helemaal.
- Mindfulness helpt hoe om dingen te accepteren wat je niet kunt veranderen.
- Mindfulness helpt je om te gaan met problemen of heftige gebeurtenissen.
- Mindfulness leert je gebeurtenissen te verwerken en een plek te geven.
Wanneer is Mindfulness handig?
Mindfulness heeft effect op de algehele gezondheid. Daarnaast heeft het positieve effecten op de kwaliteit van relaties. Door verbetering van empathische gevoelens, verbetering van de communicatie en verbetering van de aandacht voor elkaar is men beter in staat is om signalen van de ander op te pikken. Mindfulness heeft ook een positief effect op cognitieve taken. Er is een betere aandacht verdeling, er zijn vaak minder depressieve klachten, vermindering van angst, vermindering van persoonlijkheidsstoornissen, vermindering van verschillende soorten verslaving.
Oefeningen
Mindfulness maakt gebruik van verschillende soorten meditatietechnieken.
- Richt de aandacht alleen op ademhaling. Volg de ademhaling zonder hier iets aan te veranderen.
- Doe een “bodyscan” waarbij je stapje voor stapje met je aandacht je hele lichaam langsgaat en ieder stukje ontspant.
- Neem iets te eten en neem alle tijd om zo nauwkeurig mogelijk te ervaren wat je eet. Let op de smaak, de geur, de structuur, de beweging van het kauwen enzovoort.
Het zal in het begin niet meevallen om je zo goed te concentreren op een specifiek ding zonder je gedachten te laten afdwalen. Er is veel oefening voor nodig voor het een vanzelfsprekendheid wordt. En misschien wordt het dat wel nooit. Maar mocht je nog eens liggen piekeren ‘s nachts, dan kun je in ieder geval proberen om met mindfulness weer tot rust te komen. Ga jij deze methode uitproberen?
Meer lezen? Hier hebben we een aantal boekentips voor je verzameld:
https://www.bol.com/nl/p/mindfulness/1001004007506549/?suggestionType=suggestedsearch
https://www.bol.com/nl/p/mindfulness-voor-beginners/9200000009984236/?suggestionType=suggestedsearch
http://www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/mindfulness/wat-is-mindfulness.html