Het is Zomer. De meeste mensen zijn toe aan vakantie. Heb jij een spannende verre reis geboekt? Of blijf je dicht bij huis? Deze tijd kenmerkt zich door warme dagen.

Als je op reis gaat, of de tijd krijgt om bij te komen van drukke werkdagen en veel stress, heeft de kamille misschien wel de eigenschappen die je op dit moment goed kunt gebruiken.

 

Je kunt bijvoorbeeld vreemde bacteriën oplopen tijdens je vakantie. De kamille werkt antiseptisch en kan dit risico tegengaan. Of je bent toe aan ontspanning na de laatste stressvolle werkdagen. Of heb jij last van stress voor jouw droomreis? Dan kun je een kalmerende thee goed gebruiken.

Matricaria Recutita

In het Latijn heet deze plant Matricaria Recutita. Matricaria bestaan uit twee delen. Matri komt van ´moeder´ en caria betekent ´zorg´ in het Latijn. Echte kamille wordt op grote schaal geteeld in Hongarije en Oost-Europa. De plant groeit door heel Europa in het wild. Of je nu door grasland loopt, door de heuvels of langs akkerland, je komt hem overal tegen. De plant bloeit vanaf mei tot augustus met aan de toppen bloemen met gele hartjes en witte kroonblaadjes die op het einde van de bloeitijd naar onder buigen. De bloemen hebben een zachte lekkere honingachtige bloemengeur. Kamille heeft gladde, rechtopstaande bleekgroene dunne stengels en wordt 25 tot 40 cm hoog.

Van de plant kamille kunnen de bloemtoppen geplukt en gedroogd worden. Hier kun je een ontspannende zoete thee van zetten. Daarnaast kunnen de gedroogde bloemen in een stoombad helpen voor een zachte huid, tegen puistjes en bij verkoudheid en verstopte holtes. Een uitstekende hulp bij griep of verkoudheid. Het drinken van de thee is niet alleen ontspannend, maar kan ook licht pijnstillend werken tegen bijvoorbeeld hoofdpijn of migraine.

De mogelijke voordelen van de etherische kamille olie

De etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de versgeplukte bloemtoppen. De olie heeft een verdovende, ontspannende en wondhelende werking. Daarnaast heeft de olie antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.

De olie zou goed zijn bij de volgende klachten: rusteloosheid, stress, prikkelbaarheid, spanningshoofdpijn, slapeloosheid en nachtmerries. Kamille zou ook goed kunnen helpen bij bekende welvaartsziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.

Theerecept:

Een lepel gedroogde kamillebloemen in een liter kokend water. Vijf minuten trekken. Filtreren en lauw laten worden, dan gebruiken.

Shampoo:

Voeg aan een fles gewone shampoo een kopje vrij sterke kamillethee of een paar druppels kamille-olie toe. Minstens vijf minuten in het haar laten trekken. Kamilleshampoo helpt blond haar beter tot zijn recht te laten komen.

Opmerking:

Hoewel het gebruik van kamille vrij onschuldig is kan het ook voorkomen dat de plant irritaties veroorzaakt. Daarnaast is het beter om gewenning te voorkomen en de plant dus niet voor een te lange periode te gebruiken.

 

Deel en inspireer anderen