Ostara en Pasen zijn verschillende feesten van verschillende religies die toch ontzettend veel overeenkomsten hebben. Bovendien kent het Joodse paasfeest weer een andere herdenking dan het Christelijke feest.

Door de verschillende berekeningen kunnen de data van het paganistische- het christelijke- en het joodse paasfeest soms ver uit elkaar liggen. Een interessant historisch verhaal. Deze blog beschrijft het Christelijke en Joodse paasfeest.

 

Pesach

Het joodse paasfeest (Pesach)  wordt gevierd in de voorjaarsmaand Nisan (maart-april), te beginnen bij de vollemaansnacht. Tijdens het Pesach wordt door de Joden de uittocht uit Egypte herdacht; De tocht door het water en de woestijn naar het beloofde land. Deze uittocht wordt herdacht door op deze dag uitsluitend ongedesemd brood te eten en door het slachten van een lam. 

Het Christelijke Paasfeest

De christelijke paasviering herdenkt de lijdensweg en de opstanding van Jezus. Het Paasfeest wordt voorafgegaan aan een aantal specifieke data die de lijdensweg herdenken. Dit begint op Aswoensdag. Aswoensdag staat beter bekend als het einde van Carnaval en is het begin van de vastentijd. Van gelovigen wordt verwacht dat zij 6 weken vasten door eenvoudige maaltijden te eten, niet te snoepen en bepaalde andere voedingsmiddelen te laten staan.

Tijdens Witte Donderdag wordt het laatste avondmaal herdacht, en het verraad van Judas. Op Goede Vrijdag wordt de kruisiging van Jezus herdacht. De Christenen vieren het offer dat hij bracht omdat wordt geloofd dat hij dit deed om de mensheid te redden. Stille Zaterdag is de laatste vastendag voordat het paasfeest begint. Op Stille Zaterdag wordt de graflegging van Jezus herdacht.

Na deze rouw- en vastenperiode is het Pasen (eerste en tweede paasdag) een groot feest. De opstanding wordt als een groot wonder gezien en daarnaast betekent het het einde van de vastenperiode, dus mag er eindelijk weer uitgebreid gegeten worden.

Het Christelijke paasfeest heeft een aantal tradities van het Paganistische Ostara geadopteerd. Naast de kerkdiensten is er ruimte voor het verstoppen van eieren, de paashaas en het vieren van de lente.

Zoals het paganistische Ostara doorverwijst naar het Beltanefeest, zo wordt het Christelijke pasen gevolgd door Hemelvaart en Pinksteren, de momenten dat Christus afscheid neemt van het aardse en uiteindelijk met Pinksteren zijn energetische kracht toont aan de apostelen.

 

Fijne Pasen!

Deel en inspireer anderen