Veel hooggevoelige mensen worstelen met de vraag hoe om te gaan met alle slechte nieuwsberichten, die voortdurend op ons afkomen via radio, tv en sociale media.

Aan de ene kant heerst het gevoel dat het belangrijk is om op de hoogte te blijven met alles wat er gebeurd, maar anderzijds komen de heftige beelden en de angstaanjagende berichten hard aan. Misschien word je zelf angstig of voel je je machteloos bij zoveel ellende.

 

Als je je afvraagt hoe je op de hoogte blijft zonder dat je overspoelt raakt zijn hier een aantal tips. Zorg dat al het slechte nieuws niet jouw persoonlijke leven overhoop haalt.

Wees je bewust van je gevoelens

Een wijze Indiase monnik gaf dit advies: Het is goed om compassie te voelen en je bewust te zijn van het leed in de wereld, maar het is ook belangrijk om je bewust te zijn van jouw grenzen. Blijf alert op hoeveel je gevoel kan verdragen. Je ogen en oren zijn alleen dienaars van je ziel. Ze zullen kijken en luisteren naar alles wat je ze voorzet.

Jouw gevoel kan alleen gehoorzamen aan jouw wil. Je zult met compassie bewust moeten zijn van hoeveel je gevoel aankan. Als je weet dat je ziel schade ondervindt door wat je ziet of hoort zul je je moeten afwenden. Neem een pauze en geef je zintuigen de tijd om te herstellen.

Stel een limiet in op jouw nieuwsconsumptie

Dit betekent niet dat je in een zeepbel moet leven. Niemand kan het zich veroorloven om in een zeepbel te leven, niet in een wereld die betrokken mensen nodig heeft. Zoek andere manieren om je compassie en je zorgen over de wereld te tonen.

Anders dan in front van de tv te zitten en gedurende drie uur lang te worden aangevallen door een eindeloze parade van schokkende werelddrama’s. Wees politiek bewust, volg het nieuws, stem als je wordt opgeroepen en teken de petities waar jij achter staat. Je kunt zelfs meelopen in protestmarsen, als vrijwilliger aan de slag bij Greenpeace of doneer aan goede doelen.

Weet wat er gaande is en toon op praktische manier je betrokkenheid waar je kan. Maar weiger om al je vrije tijd op te offeren aan de donkerste beelden en filmpjes die 24 uur per dag op je afgevuurd worden dankzij de wereldwijde multimedia.

De mediabedrijven weten dat ze onze aandacht het beste trekken door gewelddadige filmpjes te tonen. Als je weet dat jezelf blootstellen aan al dat geweld je schaadt, stop daar dan mee. Met deze zelf-beschadiging help je niemand en de wereld wordt er zeker niet beter van.

Onthoud: Het leven is vol lijden, maar ook vol vreugde

Bedenk dat we niet de hele tijd in ellende leven, hoe erg het soms allemaal ook lijkt. We leven niet in een speciale horrortijd. Er heeft in de wereldgeschiedenis nog nooit iemand in een utopie geleefd. Maar ellende en het geweld bestaan altijd naast schoonheid en dankbaarheid in ons leven.

Zo is het leven altijd geweest en zo zal het waarschijnlijk ook altijd zijn. Het is onze taak om bewust te zijn van de ellende en te helpen waar we kunnen. Maar we hebben ook de plicht om te genieten, want menselijkheid en genezing zijn te vinden in plezier.

We leven in een wereld van zowel plezier als ellende en ze zijn beiden realiteit. Als je al je aandacht richt op het ene en het andere volledig negeert is dat ontzettend jammer en misschien zelfs een zonde.

Wees koppig in je vreugde

De dichter Jack Gilbert schreef in een van zijn gedichten: ”Om rechtvaardigheid tot het enige belangrijke aandachtspunt te maken moet je de duivel aanbidden.” en: “We moeten zo koppig zijn om de vreugde te accepteren in de meedogenloze hitte van deze wereld.”

Het is een koppige en gepassioneerde verdediging van vreugde in het ergste van lijden. Je kunt de duivel alleen verslaan met jouw vreugde. Draai het geweld in de wereld niet je rug toe, maar wijs ook de vreugde niet af. Dus zet je tv vandaag eens uit en ga naar buiten om te spelen. Wees je bewust van de behoeftes in de wereld, maar wees ook koppig in je vreugde en geniet van het leven.

Wat helpt jouw om te gaan met heftig medianieuws?

Deel en inspireer anderen