Veel mensen die hooggevoelig zijn, kiezen eerst voor de ander en dan pas voor zichzelf. Het is een prachtige eigenschap om er voor een ander te zijn, dat mag je in ere houden.

Wel is het van levensbelang dat je vitaal blijft, dat jouw energie gevoed blijft. Het is belangrijk om jezelf op nummer 1 te zetten, jezelf letterlijk en figuurlijk te voeden en dan kun je delen wat je in overvloed hebt; je energie en aandacht.

Geef jezelf niet op je kop dat je van nature makkelijker eerst aan een ander denkt, het kan simpelweg je natuur zijn. En dat is prima. Leer wel van je levenservaringen en zorg ervoor dat je eerst voor jezelf zorgt. Een aantal oefeningen kunnen je daarbij helpen. Zoals het krijgen van meer inzicht in het stellen van je grenzen.

Oefening Grenzen stellen
Ben je te toegeeflijk? Neem je je iedere keer voor om ‘nee’ te zeggen waarna je toch weer van alles belooft?

Te grote toegeeflijkheid kan voortkomen uit de angst om niet goed genoeg gevonden te worden. Onderzoek in hoeverre jouw besef van eigenwaarde afhankelijk is van het zorgen voor anderen. Onderzoek wat je tegenhoudt grenzen te stellen. Je kunt deze oefening eventueel samen met iemand doen die jou de onderstaande vragen stelt en je antwoorden opschrijven.

  • Waar ben je bang voor als je grenzen stelt?
  • Onderzoek of je overtuigingen over jezelf in stand houdt die een negatief zelfbeeld veroorzaken. Schrijf op wat voor overtuigingen dat zijn.
  • Wanneer laat je nog meer over je grenzen gaan?
  • Welke grenzen stel je wel duidelijk en hoe doe je dat? En welke overtuigingen liggen daaraan ten grondslag?
  • Wat wil je het liefst zeggen tegen degene die telkens over je grenzen gaat?

De belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen voordat je antwoord geeft op bovenstaande vragen is:

Wat zou je doen als je in je kracht staat?

 

 

Tiara DijkhofTiara Dijkhof | Lichtwerkplaats is een project van stichting Werkplaats voor Bezieling. Tiara is oprichter, dagelijks bestuurder en begeleidt als adviseur mensen bij hun persoonlijke of professionele ontwikkeling naar de kracht van hun zaak.

“Ik heb altijd een diepgaande interesse gehad voor de drijfveren van mensen: wat ze beweegt en in beweging brengt. Na jarenlang actief te zijn geweest in de zakelijke dienstverlening ben ik sociaal entrepreneur en begeleid ik mensen te leven vanuit hun potentieel.”

Meer informatie of contact? Mail naar tiara@360gradenmens.nl

www.360gradenmens.nl | www.lichtwerkplaats.nl