Waarom het goed is om alert te zijn op de vele soorten therapieën die worden aangeboden.

Het afgelopen jaar hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk therapieën en visies te belichten of te omschrijven. De informatie die wij proberen te geven in onze blogs zijn informerend van aard, gebaseerd op wat er in de literatuur en op internet over te vinden is.

 

Er is een uitgebreid aanbod van coaches, hulpverleners en experts door heel Nederland die staan te popelen om jouw leven een stukje draaglijker, beter, gelukkiger of gezonder te maken. Ondanks onze goede bedoelingen willen we toch ook om een stukje alertheid vragen in je zoektocht naar gezondheid en geluk.

Hoe ver ga jij in je zoektocht naar gezondheid en geluk?

Als je niet lekker in je vel zit en alles niet loopt zoals je in gedachten hebt, ben je waarschijnlijk op zoek naar een oplossing. Als klachten of problemen langere tijd bestaan, ondanks een voorgeschreven therapie of behandeling, is het logisch dat je op zoek gaat naar een andere oplossing.

De alternatieve therapieën en coachingstrajecten zijn oneindig. Jouw zoektocht kan dus ook oneindig zijn. Hoe ver ga jij in je pogingen om genezing en geluk te vinden?

Het risico van een oneindige zoektocht

Iedereen is bezig met een persoonlijk ontwikkelingstraject. Dat is normaal en hoort bij het leven. Het is heerlijk om jezelf daarbij af en toe eens te laten verwennen. Maar als er sprake is van langer durende klachten die je leven op zijn kop zetten kun je je daar wanhopig door voelen.

Misschien blijf je met je aandacht teveel bij de oplossingen buiten jezelf. Terwijl het ook heel belangrijk is om met je aandacht bij jezelf te zijn om jezelf beter te leren kennen. Door het volgen van een oneindige reeks van therapieën en behandelingen kun je bedrogen uitkomen.

De kans bestaat dat je voor de verkeerde coaches of therapeuten kiest. Er zijn mensen die niet uit zijn op jouw ontwikkeling, maar die vooral een fors inkomen zien door het aanbieden van populaire visies of methoden, zonder dat ze daarvoor de juiste scholing hebben gevolgd. Of ze beweren een bepaald talent te hebben, wat vooral gebaseerd is op fantasie.

Hoe kies je voor het juiste traject?

Let er op dat je een goed evenwicht vindt tussen het ontwikkelen van je eigen wijsheid en het vergroten van je kennis door het volgen van een workshop of therapie. Combineer je gezonde verstand met jouw intuïtie als je kiest voor een expert. Hier zijn een aantal punten waar je op kunt letten:

Welke methode past bij jouw persoonlijkheid en doelstelling?

Google op internet naar informatie over de gekozen methode of visie.

  • Is er een overkoepelende vereniging waar de therapeut bij is aangesloten? 
  • Informeer naar zijn of haar opleidingen en achtergrond.
  • Ga in gesprek met andere cursisten of cliënten; hoe hebben zij het ervaren?
  • Voel je je op je gemak in contact met de gekozen behandelaar of expert?
  • Voel je je prettig in de ruimte of praktijk?

 

Blijf altijd zelf nadenken over je doelen, gezondheid, veiligheid en grenzen.  Waarom kies jij voor een bepaalde expertise? Heb je ook weleens de verkeerde keuze gemaakt? Deel je ervaringen.

 

Deel en inspireer anderen