Yoga is populair, en zo’n beetje overal te volgen. Van fitness en wellnesscentra tot `echte’ yoga studio’s. De docenten variëren van juffen in de klas van uw zoon of dochter tot volleerde yogi’s met alles erop en eraan.

Er is zoveel keuze! Van Lach tot Hatha, van Dru tot Klassiek. Van Mindfulness tot Pilates. Wie de schoen past, trekken hem aan…

 

Zie jij door het bos de bomen niet meer en wordt je al gestrest bij het zoeken naar de juist vorm en docent, terwijl yoga je juist aan trok om te ontspannen of niet! Even terug in de tijd: het woord Yoga betekent verbinding of eenheid en komt uit het Sanskrit (Oud Indisch) en bestaat  +/- 3000 jaar. De filosofie is meer dan alleen maar oefeningen.

De yoga filosofie houdt zich bezig met de grote geheime esoterische levensvragen. Occultisten, heiligen en wijzen brachten inzichten die gebaseerd waren op ervaringen, experimenten en zelfrealisaties. Ze gebruikten het lichaam als ingangspunt via oefeningen zoals in de tantra traditie om verlichting te bereiken. De wijsheden werden meestal mondeling doorgeven van leraar op leerling. Wanneer de staat van bewustzijn bereikt was werden ze Meester.

Basis en stromingen

Er zijn 6 belangrijke stromingen met hun basis in het Hindoeïsme geschrift Bhagavad Gītā, Raja, Bhakti, Jnana, Karma, Mantra, Hatha en andere hedendaagse vormen zijn daaruit afgeleid of omvatten dezelfde yoga filosofie.

Kundalini (Yogi Bhajan)

Kundalini yoga wordt al duizenden jaren onderwezen en werd eind jaren zestig door Yogi Bhajan naar het Westen gebracht. Zijn eerste leerlingen waren hippies en hij toonde hen hoe ze geluk zaligheid konden bereiken zonder drugs. Perfecte timing in de tijdgeest van het moment en toegepast door een Meester.  

Kundalini yoga wordt ook wel de Moeder van alle yogavormen genoemd. Zo’n beetje alle vormen van yoga zijn hieruit voortgekomen. De Raja yoga met het pad van 8 biedt eerbied voor de oudheid, zijn tradities en is toepasbaar in de huidige dynamische samenleving. 

Hoe zit het met Pilates en Mindfulness?

Pilates: oefeningen zonder het spirituele en de yoga filosofie.
Mindfulness: alleen het mentale gedeelte uit de yoga filosofie meestal zonder het spirituele.

Wanneer niet alle lichamen  (mentaal, emotioneel en fysiek) en vooral het hogere energetische geïmplementeerd worden kan men niet spreken van yoga. Yoga is een holistische leer.

Is het een religie?

Door de verschillende stromingen, hebben religies hun invloeden gehad, het zou niet correct zijn dat te ontkennen. Ook in mijn opleiding was de invloed van Sikhisme duidelijk aanwezig en vele van mijn collega’s hebben zich dan ook bekeerd tot deze religie.

Maar mijn ervaring is dat yoga verder reikt dan de dogma’s die religie kunnen en willen opleggen. Het spreken, chanten en bewegen in een vreemde taal heeft zijn waarde en cultuur. Niet meer maar ook niet minder. Binnen yoga groepen bestaat de vrijheid iedere overtuiging toe te laten. Er bestaat immers geen religie die hoger is dan de Waarheid.

Waarom ga je aan yoga doen?

Dat is voor iedereen anders, jij bepaalt zelf wat bij je past natuurlijk. Laat je leiden door de reis naar binnen. Er wordt gezegd “De wijsheid komt uit het Oosten”, waarmee geduid wordt op de bewustzijnsstaat, niet noodzakelijk op het gebied. Yoga biedt de weg naar binnen waar oplossingen liggen voor uiterlijke problemen. 

Moet ik dan niet lenig zijn?

Dat is simpel, neen!  In het Westen wordt yoga vaak beoefend als een puur fysiek gebeuren, terwijl het alleen maar een logisch gevolg is wanneer de essentie wordt begrepen. Yoga verruimt het bewustzijn, houdt het lichaam energiek en soepel, legt de geest (verstand) het zwijgen op en brengt de Ziel tot bloei.

Wie kies ik als docent

Er is vraag en er is aanbod, dat is praktisch en vaak economisch, of je laat je leiden door het pad van yoga dat daar aanvangt. Een leraar brengt je op de plaats waar je moet zijn, maar vertelt je niet wat je moet zien of ervaren. Zij weet wat jouw beweegreden is en stimuleert je naar verdere en diepere evolutie door en in jezelf.

Zij biedt steun en begrip, doch pampert nooit. Zij kent haar zwaktes en beperkingen van de lagere lichamen, doch doet zij geen poging die voor jou te verbergen, omdat zij kennis heeft van het proces erachter. Zij weet dat de functie als leraar enkel dienst doet als kanaal, om datgene te dienen wat het Hoogste is en zijn/haar taak van ondergeschikt belang is.

Een yoga docent geeft geen les, maar IS yoga.

“I had always wanted not to be a master to anybody. But people want a master, I played the role. It is time that I should say to you that now many of you are ready to accept me as the friend.”

 

Welke stroming binnen de yoga past het best bij jou?

Deel en inspireer anderen