Verbeter je gezondheid, werk aan je creativiteit en geniet ervan. Buiten zijn heeft zoveel voordelen dat het jammer is dat veel mensen zo vaak binnen blijven. 

 

Vijf redenen om vaker buiten te zijn

Was jij als kind ook het liefste buiten? Kon jij niet wachten tot je s’ochtends wakker was? Sprong je uit bed om zo snel mogelijk buiten te gaan spelen? Of zat jij ongeduldig te wiebelen in de schoolbanken, klaar om naar buiten te glippen zodra de schoolbel ging? Ongeacht of je graag sloten en vijvers onderzocht, of dat je ging voetballen in het park, buiten spelen is ontzettend belangrijk voor een opgroeiend kind. Maar niet alleen als kind is buiten zijn belangrijk. Mensen zijn onlosmakelijk verbonden met de natuur. Toch zijn velen tegenwoordig meer dan 90% binnenshuis. Dus verbeter je gezondheid door vaker naar buiten te gaan.

Instinctief weet iedereen dat buiten zijn goed voor je is. Bovendien is er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat je zoveel mogelijk buiten hoort te zijn. Bewaar je buiten zijn niet tot die paar weken vakantie per jaar, maar maak het onderdeel van je dagelijkse leven. Dit heeft veel voordelen: van een verbeterde mentale gezondheid tot en met meer creativiteit. Hier zijn vijf redenen waarom natuur het beste recept is voor een optimale gezondheid en welbevinden.

Verbeterde Fysieke gezondheid

Misschien heeft jouw dokter je ook wel gezondere voeding en meer beweging voorgeschreven. Nu zal daar meer tijd buitenshuis aan worden toegevoegd. Het naar buiten gaan stelt je bloot aan extra zonlicht. Hierdoor zul je meer vitamine D aanmaken, wat je helpt te beschermen tegen osteoporose, hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker. In 2013 ontdekten onderzoekers dat zonlicht ook helpt om meer stikstofoxide aan te maken. Dit helpt tegen hoge bloeddruk.

Minder stress

Wil jij je emoties verbeteren en angst en depressie verminderen? Ga naar buiten! Volgens de nationale Academie van wetenschappen hebben mensen die regelmatig buitenshuis zijn minder kans op depressie. Misschien is het niet altijd mogelijk om door de bossen te struinen of dagelijkse strandwandelingen te maken. Maar dit onderzoek ging over kleine buitenactiviteiten die je dagelijks kunt inpassen. Een wandeling door het plaatselijke park is al voldoende. Probeer om tijd in de vrije natuur door te brengen om tot rust te komen en stress te verminderen. In Japan staat dit concept bekend als een “bosbad.” Dit houdt in dat je jezelf blootstelt aan het uitzicht en de geluiden van het bos.

Herlaad  jouw Batterij

Ben jij wel eens teruggekomen van een uitstapje in de bergen waarna je je volledig herboren voelde? Zelfs als je spierpijn had van de lange tocht en de blaren op je voeten stonden? Dat komt omdat de tijd die je doorbrengt in de natuur je volledig kan opladen. Meerdere studies tonen aan dat 20 minuten per dag buiten zijn mensen het gevoel geeft dat ze levendiger zijn. Dit is logisch omdat de natuur vol leven is, met bomen en beestjes, en omringd door alle elementen. De omgeving streelt je lichaam. Het aanwezig zijn tussen zoveel leven maakt je meer bewust van het leven in ieder mens.

Geef je Creativiteit een boost

Het beste wat je kunt doen als je moeite hebt om inspiratie op te doen voor een creatieve taak of het oplossen van een ingewikkeld probleem is naar buiten gaan voor een wandeling. Dit zal je perspectief veranderen, je bloedsomloop stimuleren en je creativiteit in beweging brengen. Een onderzoek toonde aan dat mensen, die minder tijd achter technische apparatuur, en meer in de natuur doorbrengen, 50% beter zijn in het vinden van creatieve oplossingen.

Breng variatie in je dagelijkse sporttraining

De meeste mensen lopen liever langs een  mooie route dan dat ze op een apparaat in de sportschool staan. Misschien is fitness onderdeel van je dagelijkse routine, dat is geweldig. Alle soorten sport zijn goed voor je. Maar als het kan is buiten sporten een fijne afwisseling. Bijna elke oefening kan, met een beetje creativiteit, vervangen worden door een buitenoefening.

Als je toch naar buiten gaat neem je gelijk alle voordelen mee van bovengenoemde punten. Misschien denk je: ”Maar ik woon midden in de stad!” Houd het eenvoudig. zoek het dichtstbijzijnde park op, slenter over de plaatselijke markt, of ga wandelen met je hond. Je kunt je kinderen lopend naar school brengen, op je balkon zitten of in de tuin. De mogelijkheden zijn eindeloos.  

Dus waar wacht je op? Ga naar buiten! Verbeter je gezondheid! Voel de aarde onder je voeten, de wind in je gezicht, ruik de geur van bloemen in de tuin van je buren. Luister naar de vogels en laat de natuur je voeden en verzorgen.

 

Wat is jouw favoriete buitenactiviteit?

 

 

Deel en inspireer anderen