De meeste mensen komen met nek- en schouderklachten bij een manueel therapeut. Maar ook voor andere klachten kun je baat hebben bij manuele therapie.
Misschien is manuele therapie wel iets voor jou!
Wat is manuele therapie?
Het gebruik van manuele technieken voor het behandelen van ruggenwervels is misschien wel even oud als de geneeskunde. Hippocrates,de vader van de westerse geneeskunde, die leefde van 460 tot 377 voor Christus, schreef al: “De kunst van werveltherapie is oud…”
In de volksmond worden ze vaak “bottenkrakers” genoemd; de manueel therapeut, de chiropractor en de osteopaat. Allemaal houden ze zich bezig met de wervelkolom, toch zijn er wel verschillen aan te geven.
Chiropractie bijvoorbeeld richt zich meer op het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat, en de osteopathie op de organen en het hersenvocht. De manuele therapie richt zich voornamelijk op het bewegen: het verbeteren van (gewrichts-)bewegingen en je lichaamshouding.
Nek- en rugklachten
Van de hersenen lopen er via de ruggengraat zenuwen naar alle delen van het lichaam. De impulsen die daar doorheen gaan zijn onmisbaar om te kunnen bewegen en waarnemen, maar ook voor het functioneren van de organen. Subtiele afwijkingen in de stand en functie van de wervels kunnen nek- en rugklachten geven, maar ook elders in het lichaam pijn of stoornissen veroorzaken.
De manuele therapeut verhelpt deze afwijkingen door lichte druk van de handen of andere manuele technieken. Soms ook door iemand bepaalde bewegingen heel precies te laten uitvoeren.
De behandeling is vrijwel pijnloos. Bij acute pijn en bewegingsklachten, merk je al direct na de behandeling resultaat.
Kinder-manuele therapie is een specialisme binnen de manuele therapie.
Deze blijkt zeer effectief te zijn bij baby’s en jonge kinderen die zich niet symmetrisch ontwikkelen en/of een sterke voorkeurshouding hebben. Ook bij huilbaby’s, waarvan een afwijking in het cervical (nek-)gebied de oorzaak van de problemen is.
(Bedenk maar eens welke kracht er op het hoofdje en de wervelkolom drukt tijdens de gang door het geboortekanaal of bij een tangverlossing)
Dat er botten worden gekráákt is echt een spookverhaal. Het “knappende” geluid dat je soms hoort (maar dit hoeft niet), komt door het plotseling verplaatsen van een gewricht, waardoor gewrichtsvocht overgaat in gas, of door het verspringen van een pees. Het is te vergelijken met het onschuldige knakgeluid dat sommige mensen met hun vingers kunnen maken.
Je kunt rechtstreeks contact opnemen met een manueel therapeut; een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Maar sommige zorgverzekeraars die vanuit de aanvullende verzekering (alternatieve bewegingstherapie) vergoeden, vragen hier soms wel naar.