Geworteld in de Indiase tradities en steeds meer in zwang bij ons: Mantrazingen.

Op het internet, in tijdschriften en yogacentra worden steeds vaker sessies en cursussen mantra zingen aangeboden. Maar wat is het nu eigenlijk?

 

Wat is mantra zingen?

Mantra’s zijn eeuwenoude, gewijde teksten in het Sanskriet. ‘Man’ staat voor het denken of de gedachtenstroom en ’tra’ betekent bevrijden. Mantra zingen is een vorm van meditatie, waarin de herhaling van een geluid, woord of zin de focus van je aandacht wordt. Hierdoor stromen je gedachten weg en kom je als vanzelf in een diepe ontspannen en meditatieve staat.

Een mantra is een combinatie van heilige lettergrepen en klanken. Iedere klank en woord heeft zijn eigen specifieke trillingsenergie en werking. Wel bekend is bijvoorbeeld het woord ‘OHM’, dat gezien wordt als oerklank. Wil je oosterse mantra’s uitspreken, dan is de klank en de uitspraak dus van belang. Zoek daarvoor een ervaren mantrazanger, die je dit goed aanleert.

Mantra meditaties gaan terug tot oeroude Vedische tradities en werden geopenbaard aan mystici en zieners tijdens hun diepste meditaties. Ze werden gebruikt om de goden gunstig te stemmen en om spirituele vermogens te verbeteren. Tegenwoordig wordt dit principe ook in de moderne psychologie toegepast als positieve affirmaties om je gevoel van eigenwaarde en gezondheid te verbeteren.

Je kunt mantra’s gebruiken die afstammen uit het boeddhisme, yoga of meditatieleer, maar je kunt ook zelf mantra’s of positieve affirmaties bedenken. Mantra’s kunnen heel simpel zijn als bijvoorbeeld “ik hou van mezelf”. Het hangt af van je eigen voorkeur, opvattingen en doelstelling welke mantra’s je wilt gebruiken tijdens de meditatie.

In het boeddhisme en hindoeïsme is 108 een mystiek getal. Aan een malaketting zitten 108 kralen, een voor elke keer dat een mantra moet worden uitgesproken.

 

Hoe zijn jouw ervaringen met mantra zingen?

Deel en inspireer anderen