Merk je dat je op sommige dagen moeite hebt om een project op te starten, terwijl het je de vorige keer prima afging? Of dat je op sommige dagen opeens vol nieuwe ideeën zit?
Dit kan te maken hebben met de stand van de maan!

Veel mensen geloven dat de maan invloed heeft op ons welzijn en onze emoties. Dit is niet zo gek, aangezien de maan ook invloed heeft op de getijden en gewassen.

Rekening houden met de maancyclus kan een positief effect hebben op onder andere je gezondheid en je productiviteit. Door je agenda hier af en toe aan aan te passen, is de kans groter dat je plannen en projecten slagen! Dit geldt voor werkdoelen, maar ook zaken als stoppen met roken, of een dieet beginnen, hebben meer kans van slagen bij bepaalde maanfases.

Vroeger leefden mensen van nature mee met de maancyclus, maar de laatste tijd gebeurt dit niet vaak meer in de westerse cultuur. Er zijn nog wel culturen die de maancyclus volgen.
Zo heb je bijvoorbeeld de islamitische kalender, waarbij de nieuwe maan altijd het begin van de maand is. En ook al gebruiken ze in China nu dezelfde kalender als wij, de feestdagen worden nog steeds volgens de maankalender gevierd!

De maan draait in ongeveer 29 dagen om de aarde. Omdat de maan het licht van de zon weerkaatst, bepaalt de positie van de maan ten opzichte van de zon hoe we de maan zien.
Er zijn 4 hoofdfasen: nieuwe maan, wassende maan, volle maan, en afnemende maan. Onderstaand staat beschreven wat elke maanstand precies inhoudt, en welke activiteiten je daarbij het beste kan plannen.

 

Nieuwe maan

Bij nieuwe maan staat de maan precies tussen de aarde en de zon in. Daarom is de maan niet verlicht, al kun je soms een zwarte cirkel zien. Deze fase duurt 3/4 dagen.
De nieuwe maan symboliseert een nieuw begin. Dit is een goed moment om voor jezelf te bedenken wat je wil bereiken, nieuwe dingen te beginnen en nieuwe projecten op te starten! Je kan rond deze tijd meer nieuwe ideeën en inspiratie hebben.

Als je geen concrete plannen hebt is dit niet erg, dit is namelijk ook een goed moment om naar binnen te keren en om aan innerlijke zaken te werken. Meditatie kan nu makkelijker en meer effectief zijn!

Deze fase is goed voor: zelfreflectie, meditatie, doelen stellen voor deze maand, nieuwe dingen beginnen, projecten starten, plannen en organiseren

 

Wassende maan

De maan wordt deels aan de rechterkant verlicht, en neemt langzaam toe naar volle maan. Deze maan symboliseert groei, herstel en opbouw, en duurt ongeveer 11 dagen. Als je met nieuwe maan doelen gesteld hebt, komt nu de tijd om eraan te werken.

Je neemt in deze fase makkelijker dingen op, dus studeren en nieuwe vaardigheden leren gaat nu makkelijker. Ook sporten gaat nu beter: je lichaam sterkt zich nu makkelijker aan!
Vitaminen en mineralen worden makkelijker opgenomen door het lichaam, dus gezonde voeding heeft nu meer effect.

Deze fase is goed voor: sporten, leren, informatie verzamelen, aan nieuwe projecten werken, gezond eten

 

Volle maan

De aarde staat precies tussen de zon en de maan in, de maan is nu geheel zichtbaar. Deze fase duurt 3/4 dagen.

Het effect van deze maan is het meest bekend, maar niet altijd op een positieve manier: veel mensen voelen zich prikkelbaar, rusteloos en kunnen er zelfs slechter van slapen. Dit komt omdat de energie van de maan bij volle maan het sterkst is, en je emoties daardoor heftiger voelt.
Maar dit geldt ook voor positieve emoties, dus dit is een perfect moment om leuke dingen te doen! Vroeger werden tijdens volle maan veel feesten gevierd.
Ook de extra energie en rusteloosheid kun je goed inzetten: zware taken die veel energie kosten, zoals bijvoorbeeld klussen, kun je nu goed inplannen. Je bent nu immers krachtiger en kunt meer werk verzetten!

Dit is ook een moment van tussenevaluatie, en je kan zaken nu helderder bekijken en vaak vanuit een nieuw perspectief. Je kan nu beter inzien wat wel en wat niet werkt. Ook kan je nu beslissen waar je mee verder wilt gaan en wat je achter je wilt laten. Als je merkt dat je tijdens de volle maan vooral negatieve emoties ervaart, vraag jezelf dan af waarom dit zo is: misschien ben je onbewust ergens ontevreden over, en is het nu tijd om actie te ondernemen.

Deze fase is goed voor: zelfreflectie, feestjes, sociale activiteiten, keuzes maken, doelen bereiken, klussen

 

Afnemende maan

Na volle maan neemt de maan langzaam af, en wordt alleen verlicht aan de linkerkant. Deze fase duurt ongeveer 11 dagen. Hierna begint er weer een nieuwe cyclus.

Dit is een tijd van afsluiting. Projecten die op hun eind lopen kunnen nu rustig worden afgerond.
Dit is een goede periode om dingen te beëindigen en los te laten. Emotioneel kan je nu beter zaken uit het verleden laten rusten, en beperkende denkbeelden loslaten. Maar ook verslavingen, zoals roken, kunnen nu beter worden beëindigd!

Het lichaam laat nu ook dingen makkelijker los. Ontgiftingskuren zijn nu effectiever, en gewicht verliezen gaat makkelijker.

Deze fase is goed voor: projecten afmaken, dingen loslaten, schoonmaken, gewicht verliezen, stoppen met roken, ontgiften


Wil je het uitproberen om meer volgens de maanfasen gaan leven? Op deze kalender kun je de maanstanden van de hele maand zien:

https://www.kalender-365.nl/maan/maankalender.html