Wil jij jouw creativiteit herontdekken? Heb je altijd al een creatieve hobby willen oppakken, maar liet je je weerhouden door het idee dat het te kinderachtig zou zijn?

The Artis’s Way kan je helpen om jouw creatieve blokkades op te heffen en om jouw creativiteit te herontdekken. Want iedereen is creatief geboren en creativiteit gaat nooit verloren. Je hoeft er alleen maar gebruik van te maken.

 

The Artist’s Way is ruim twintig jaar geleden ontwikkeld om blokkades bij kunstenaars op te lossen, zodat de creativiteit weer kan stromen. Het werkt niet alleen voor kunstenaars, maar voor iedereen die verlangt naar een leven met meer creativiteit en inspiratie.

Julia Cameron beschrijft in haar werkboek The Artist’s Way een praktische methode om in twaalf weken de verschillende blokkades die onze creatieve vermogens in de weg staan, op te heffen.

Basisprincipes:

 1. Creativiteit is de natuurlijke levensorde. Leven is energie: zuivere creatieve energie.
 2. Er is een onderliggende, ingeschapen creatieve kracht die alle leven -ook onszelf- doordrenkt.
 3. Wanneer we ons openstellen voor onze creativiteit, openen we onszelf voor de scheppingsdrang van de schepper in ons en ons leven.
 4. Wij zijn zelf scheppingen en moeten op onze beurt de schepping voortzetten door zelf creatief te zijn.
 5. Creativiteit is Gods geschenk aan ons. Door die creativiteit te gebruiken geven we God een geschenk terug.
 6. De weigering creatief te zijn getuigt van eigenwijsheid en staat haaks op onze ware natuur.
 7. Als we ons openstellen voor het verkennen van onze spiritualiteit, stellen we ons open voor God: de juiste, ordelijke richting.
 8. Als we ons creatieve kanaal openen voor de schepper, kunnen we veel zachte maar krachtige veranderingen verwachten.
 9. Het is veilig om ons voor steeds grotere creativiteit open te stellen.
 10. Onze creatieve dromen en hunkeringen komen voort uit een goddelijke bron. Met het volgen van de richting van onze dromen volgen we de richting van onze goddelijkheid. 

De basisinstrumenten

De twee basisoefeningen die het begin kunnen zijn van jouw creatieve zoektocht:

 • Ochtendpagina’s: Schrijf drie pagina’s vol met wat er in je opkomt. Dit lijkt veel, maar heeft een positief effect op je hersenspinsels. Door ruimte te maken in jouw gedachtestroom creëer je ruimte voor vernieuwende en inspirerende ideeën en gedachtes.
 • Het kunstenaarsafspraakje: Met het kunstenaarsafspraakje open je jezelf voor inzicht, inspiratie en leiding. Houdt tijd vrij om je innerlijke kunstenaar en je creatieve bewustzijn de ruimte te geven. Ga iets doen waar jij blij van wordt. Een leuke activiteit, een wandeling in de natuur of koop grappige frutsel-dingen waar je mee kunt knutselen of versieren.

Veel getalenteerde mensen zijn hun creativiteit kwijtgeraakt. Ze raakten geblokkeerd – door een nare leraar, een afgunstige vriend of jaloerse ouders. Maar ongeacht je leeftijd of je levensloop, en ongeacht de vraag of het beoefenen van kunst je werk, je liefhebberij of je droom is, het is nooit te laat of te egoïstisch of te dwaas om aan je creativiteit te werken.

 

Ga jij de uitdaging aan om jouw creatieve dromen uit te laten komen?

Bron: Julia Cameron, The Artist’s Way.

 

Deel en inspireer anderen