Op rustige momenten heb je het misschien ook wel eens gemerkt: Dat kloppende gevoel in je buik of in je borst als iets niet goed zit. Als je gezegend bent met je innerlijke wijsheid en je bouwt er een vertrouwensrelatie mee op, kan dat leiden tot opmerkelijke resultaten.

Inspirator, spreker en auteur, Marie Forleo, zegt dat als iets geen volmondig ja is, dat het dan nee moet zijn. Zo is het als je bent afgestemd op je innerlijke wijsheid. Als je net begint om ernaar te luisteren zijn de aanwijzingen lang niet altijd helder. Maar bij regelmatig gebruik zal het stof eraf vallen en zul je ontdekken dat die wijsheid er eigenlijk altijd al was. Alleen omdat jij de Aha-momenten mist betekent niet dat ze er niet zijn. Als je er een beetje je best op doet kun je jouw gids versterken.

Een heerlijk gevoel

Met wat oefening zul je je innerlijke stem leren opmerken ook als angst en twijfel je innerlijke stem vertroebelen. Je luistert naar je innerlijke stem als je je krachtig, authentiek en vredig voelt. Dit is een heerlijk gevoel. Als je stem wordt vertroebelt door angst en twijfel geeft dat een vies gevoel. Dit gebeurt als je je on-evenwichtig, onvervuld, boos of vol spijt voelt.  Leer dit onderscheid te maken en gebruik je innerlijke stem. Als je daarnaar luistert zal je de creator worden van je leven, in plaats van een toeschouwer.

Soms biedt je innerlijke stem een keuze die beangstigend is. Dit maakt je aan het twijfelen. Maar vaker dan niet leidt je stem je naar een vervullend leven ondanks dat je eerst de uitdaging aan moet gaan. Daardoor leer en groei je het meeste.

De weg vrijmaken

Luisteren naar je innerlijke stem is als het trainen van een nieuwe spier. Dat lukt niet in een keer. Maar hoe meer pogingen je doet om je innerlijke stem te gehoorzamen, hoe sterker die stem zal worden. Als een radio die je afstemt op de juiste frequentie. Tijdens dit proces leer je meer over jezelf en dat zal een verandering teweeg brengen. Een aantal betekenisvolle dagelijkse oefeningen:

  • zorg voor een aandacht die volledig op het moment gefocust is
  • Beoefen mindfulness in al je activiteiten
  • Volg een gezond dieet
  • Sport (Je wist dat dit eraan zat te komen)
  • omring jezelf met mensen die je dromen ondersteunen. 
  • Mediteer

Hoe herken jij jouw innerlijke stem?

Lees hier het eerste deel van deze serie over je innerlijke stem