Op rustige momenten heb je het misschien ook wel eens gemerkt: Dat kloppende gevoel in je buik of in je borst als iets niet goed zit. Hoe vaak heb je iets geweten over een persoon of situatie, maar negeerde je dat? Alleen om je wantrouwen bevestigd te zien?

Je kunt buiten jezelf naar antwoorden zoeken en denken dat het volgen van je innerlijke wijsheid alleen wantrouwen, angst en twijfel met zich meebrengt, juist als er geen bewijs is voor je gevoel.

Maar als je gezegend bent met je innerlijke wijsheid en je bouwt er een vertrouwensrelatie mee op, kan dat leiden tot opmerkelijke resultaten. Het begint met aandacht. Langzamerhand zul je de verschillende stemmen in jezelf leren te onderscheiden.

Wat is je innerlijke stem?

Je hebt al je hele leven een innerlijke stem die je, soms vriendelijk, soms dringend, ondersteuning biedt. Soms luister je ernaar, soms duw je het weg en doet er niets mee. Deze innerlijke stem wordt met verschillende namen aangeduid: Je innerlijke stem, je gids, je spirituele leider, je innerlijke wijsheid enzovoort.

Het hoeft niet perse een stem te zijn die je hoort. Soms is het alleen een ingeving of een vaag gevoel, een denkbeeld of impressie. Luister naar je onderbuik is een bekende uitdrukking en geeft aan hoe je darmen kunnen reageren en een krachtige betrouwbare indicatie kunnen geven over of je de juiste koers vaart. Je lichaam liegt nooit.

Je hoeft niet perse de intuïtieve expert te zijn. Je maakt voortdurend impressies gedurende de dag met je, goed op elkaar afgestemde, zintuigen. De verandering begint als je aandacht gaat besteden aan de impressies en jouw reacties daarop. Er zijn zoveel prikkels die je aandacht naar buiten trekken dat je het contact met jouw vermogen om op je innerlijke stem te vertrouwen misschien kwijt bent. Maar je innerlijke stem wacht geduldig op je aandacht. Je persoonlijke kompas die je door de woeligste wateren heen helpt navigeren.

Waarom je aandachtig zou moeten zijn

Wanneer heb jij voor het laatst aan je diepste verlangen gedacht? Wat was de laatste keer dat je een pas op de plaats maakte om in het moment te zijn? Je kunt zo gefocust raken op uiterlijke dingen zoals wat de samenleving, of vrienden en familie van je verwachten. Geef je innerlijke stem een plek in die warboel van meningen en kijk wat er gebeurt.

Het was Albert Einstein die zei: ”Geen probleem kan worden opgelost vanaf hetzelfde niveau van bewustzijn als waarop het gecreëerd werd.” Contact maken met je innerlijke gids kan je helpen om beter met problemen en over het algemeen beter met je leven te kunnen omgaan. Je wilt in staat zijn om boven het water uit te groeien in plaats van in de modder te blijven doorploeteren. Je ontwikkelt een beter overzicht over waar je naar toe moet en hoe je daar kunt komen.

Hoe herken jij jouw innerlijke stem?