Het is Herfst. De bomen laten hun bladeren vallen en het weer kan wisselvallig en koud zijn. De dagen worden steeds korter. Op een mooie dag is een wandeling door het bos een traktatie. De herfstbladeren, zowel in de bomen als op de grond maken het uitzicht afwisselend en kleurrijk.

Daarnaast kun je kastanjes en andere noten vinden. Bij slecht weer is het lekker binnen vertoeven. Wat is er dan lekkerder dan een verwarmende olie in een warm voetbad? 

Natuurlijk kunnen griep en verkoudheid op de loer liggen. De rozemarijn is verwarmend en reinigend en kan hier goed bij helpen.

De rozemarijn

Rosmarinus betekent letterlijk: dauw der zee. Deze naam verwijst waarschijnlijk naar het feit dat de altijd groene struik met name langs de kust groeide. De rozemarijn blijft altijd groen. De puntige bladeren van de plant zijn aan de onderkant grijs en aan de bovenkant donkergroen. Als de plant bloeit, van april tot en met juni vormen zich lange blauw-violette of witte bloemen. 

Rozemarijn wordt veel gebruikt in de keuken in verschillende gerechten. De plant zorgt voor een betere doorbloeding en verzacht daarmee gewrichtspijn. 

De plant wordt al eeuwenlang gebruikt voor religieuze en spirituele doeleinden. Ook werd het gebruikt ter versterking van het geheugen en als symbool van vriendschap en trouw. De Rozemarijn werd ook gebruikt als symbool voor niet vergeten. Er werden takjes aan geliefden gegeven die op reis gingen en ook werden de takken op de graven gelegd.

De bladeren van de rozemarijn worden in eau de cologne, haarconditioner voor donker haar en antiroosshampoo gebruikt.

De mogelijke voordelen van de etherische olie rozemarijn

De rozemarijnolie reinigt op verschillende vlakken, zowel lichamelijk als geestelijk. De geur is opwekkend en stimulerend. Er ontstaat een sfeer van optimisme en blijdschap. Mensen die door de naderende kou en donkere tijd last hebben van een winterdepressie kunnen baat hebben bij de opwekkende en verwarmende werking. Verdamp deze olie als je moe bent of in de put zit.

Ook helpt de reinigende olie bij verkoudheid en griepachtige klachten. Bovendien worden  vermoeide en koude spieren verwarmt. Last van koude handen en voeten? Een voetenbad met rozemarijn kan je heerlijk opwarmen.

De Rozemarijnolie biedt ook voordelen op het gebied van huid en haarverzorging, tegen roos, vet haar en luizen.

Waarschuwing: kan in hogere concentraties irritaties veroorzaken. niet gebruiken tijdens zwangerschap en hoge bloeddruk, mag niet bij epileptici toegepast worden.