De maand Mei wordt ook wel bloeimaand of Mariamaand genoemd. De naam Mei komt van de Griekse godin Maia.

Het begin van Mei is voor veel culturen reden om een feest te vieren, meestal met als thema vruchtbaarheid. De Romeinen vierden bijvoorbeeld diverse voorjaarsfeesten.

 

Begin mei hadden ze het meerdaagse bloesemfeest en op de eerste dag van mei vierden ze het feest van de aardgodin Bona Dea (‘de Goede Godin’), die later met de Griekse godin Maia werd geïdentificeerd.

De Kelten vieren 1 Mei als het begin van de zomer en kennen het Beltanefeest. Lente, warmte, langere dagen en het op gang komen van de natuur zijn redenen om meer uitbundig te zijn.

Omdat de meeste bloemen en bomen nu bloeien kan dat voor mensen met hooikoorts een uitdaging zijn. Daarnaast is het de tijd om je partner te verleiden en te genieten van intimiteit met elkaar.

Symboliek van de roos

Het geven van een roos is als het verklaren van de liefde. De hartvormige blaadjes brengen je helemaal in de liefdessfeer. Ze symboliseren liefde en vertrouwen, maar de doornen van de roos geven een waarschuwing; niet elke liefde gaat over rozen.

Rozen komen in alle kleuren en soorten voor. Het aantal wordt jaarlijks uitgebreid doordat kwekers nog steeds nieuwe bestuivingen ontdekken. Wist je dat de verschillende kleuren van de roos een betekenis hebben?

  • Rood: liefde en respect.
  • Wit: echte liefde, puurheid, waardigheid, reinheid.
  • Roze: geluk, dankbaarheid, zuiverheid.
  • Oranje: verlangen, waardering, sympathie.
  • Geel: intieme vriendschap, verbondenheid.

Ook combinaties van kleuren en combinaties met andere bloemen hebben een betekenis.

Meer lezen: roosmetduizendbloemen of fleurop

De etherische rozenolie, de koningin van de bloemen

Rozenolie heeft de hoogste frequentie van alle etherische oliën.
Afhankelijk van de rozensoort heeft de olie een lichtgele tot oranjebruine kleur en een warme, liefelijke zoete geur.

Als je gewend bent aan rozengeur in parfum of zeep kun je verrast worden door de geur van de etherische olie. De echte rozenolie van de Provençaalse en Damasceense Roos wordt gewonnen door waterdampdestillatie.

Mogelijke voordelen

Rozenolie helpt de hartchakra te versterken of genezen, de plek waar liefde en verbinding voelbaar zijn. De olie werkt verkwikkend, hersteld balans en heeft een helende en antibacteriële werking. Van oudsher werd rozenolie gezien als een vrouwelijke olie. Waarschijnlijk omdat het een gunstige invloed heeft op de vrouwelijke organen en menstruatie.

De olie kan worden gebruikt om problemen rondom menstruatie, vruchtbaarheid en hormonale emoties in balans te brengen. Daarnaast kan de olie helpen bij hooikoortsklachten en andere allergieën.

De rozenolie geeft een ruimte sfeer en kan daardoor helpen om emoties in balans te brengen. De harmoniserende werking geeft ook bij psychische problematiek, zoals angst en depressie, verlichting.

Hoe gebruik je de rozenolie?

Het is af te raden om aan het flesje van de olie te ruiken. Het is beter om een druppel op een zakdoek of tissue op te vangen en de geur zich van daaruit te laten verspreiden.

Je kunt een lekker parfum maken door een druppel rozenolie aan een geurneutrale olie toe te voegen.

Doe twee druppels olie en een druppel lavendel in een aromalamp. Deze sfeervolle geur in de slaapkamer helpt tegen slapeloosheid.

Opmerking:

Bij zwangerschap is het af te raden om de olie inwendig te gebruiken.

 

Waar ga jij de rozenolie voor gebruiken?

 

Meer weten? Kijk eens hier:
www.aromatherapie-info.com

Deel en inspireer anderen