Deze geur helpt je door de koude wintertijd in Januari: Het Viooltje.

Er is voor iedere kwaal en iedere gemoedstoestand een ondersteunende geur die helpt bij emotioneel evenwicht en een snel herstel. Dit wordt ook wel aromatherapie genoemd. Geuren kunnen op verschillende manieren worden verkregen en gebruikt. Soms is een geurige bos bloemen in een vaas al effectief. Maar ook wierook branden wordt veel gedaan en kan heel doeltreffend zijn. Een andere methode voor het gebruiken van geuren zijn de etherische oliën.

De uitdagingen van Januari:
Ieder jaargetijde kent zijn karakter en uitdagingen. Of het nu gaat om het weertype, of om de stand van de sterrenbeelden en planeten. Ieder moment kent zijn eigen karakter en uitdagingen. De etherische oliën kunnen je helpen om op een evenwichtige manier door de uitdagingen en obstakels van het jaargetijde te laveren.

Het is weer januari. De koude winterdagen zijn nog donker. De feestdagen zijn voorbij en het normale ritme moet weer worden opgepakt. Daarnaast zijn de nachten nog lang en koud. In deze tijd liggen griep, gewrichtsklachten en somberheid op de loer. Een tijd om goed voor jezelf te zorgen, maar ook een tijd om vooruit te kijken en plannen te maken, want wie iets leuks in het vooruitzicht heeft zal beter bestand zijn tegen deze tijd.

Het viooltje
Van 23 december tot en met 19 januari staat de zon in het sterrenbeeld Steenbok. Bij de steenbok horen de planten: Violen, uien, dolle kervel en klimop.

Het viooltje heeft een heerlijk zoete geur. Het is een geur met een zomerse sfeer die je meeneemt naar een zonnige zomerdag. Het is een geur om vrolijk van te worden. Je verdrijf je winterdepressie met deze bloeiende en blije zomertuin in huis. De officiële naam is Viola odorata. Het is een klein Viooltje met hartvormige bladeren en aromatische violet-blauwe bloemen. De bloem komt voor in Europa en Azië. De geur van het viooltje wordt veel gebruikt in parfums vanwege de zoete en bloemige geur. De bladeren en bloemen worden traditioneel gebruikt bij de behandeling van huid- en longaandoeningen.

De toepassingen van het viooltje
Het viooltje groeit in Maart en heeft geurige paarse bloemetjes. Zowel de bloemhoofdjes als de blaadjes zijn hartvormig. Meestal zijn de bloemen paars maar er komen ook prachtige driekleurige soorten voor. Viooltjes zijn eetbaar. Je kunt ze verwerken in salades en er worden heerlijke snoepjes van gemaakt. Het viooltje is ook een populair parfum.

De therapeutische werking van het viooltje helpt bij klachten die juist in de wintertijd veel voorkomen. Het zou bijvoorbeeld ter ondersteuning gebruikt kunnen worden bij reumatische aandoeningen, een slechte doorbloeding, duizeligheid, hoofdpijn, stress en slapeloosheid.
Daarnaast doet de zachte zoete geur veel voor je emotionele welzijn. Het versterkt je gevoel van eigenwaarde en kalmeert bij rusteloosheid of stress. De belofte van de zomerse geur kan je uit je winterdip trekken.

  • Verdamp 1-2 druppels in de kamer. Als je last hebt van slapeloosheid kan dit ook in je slaapkamer.
  • Voeg 2 of 3 druppels olie toe aan notenolie en masseer het in op pijnlijke plekken. Dit is fijn bij spier- en gewrichtspijn, maar bijvoorbeeld ook bij hoofdpijn door met een draaiende beweging zachtjes je slapen te masseren.
  • Je kunt een paar druppels olie op een zakdoek doen en deze bij je dragen.

Let erop dat deze olie bij sommige personen overgevoeligheid kan veroorzaken.
Hoe ga jij het viooltje gebruiken?

Voor meer informatie: anthemis.nl/aroma/viooltje