Hoewel je op mooie dagen soms het voorjaar ruikt, kan het in februari nog bitterkoud zijn. Heb jij koude voeten of wintertenen? Of stijve spieren van de kou? De zwarte peperolie heeft precies de verwarmende werking die je nodig hebt.

Er is voor iedere kwaal en iedere gemoedstoestand een ondersteunende geur die helpt bij emotioneel evenwicht en een snel herstel. Dit wordt aromatherapie genoemd. Geuren kunnen op verschillende manieren worden verkregen en gebruikt.

 

Zo is het plaatsen van een geurige bos bloemen al effectief. Ook het branden van wierook wordt veel gedaan en kan heel doeltreffend zijn. Een andere methode voor het gebruiken van geuren zijn de etherische oliën.

De uitdagingen van februari

Het voorjaar is bijna te ruiken in de lucht, de dagen worden merkbaar langer. Knoppen van bomen willen openspringen. Toch kunnen de dagen nog koud zijn. Winters weer met hopelijk sneeuw en ijspret lokken je naar buiten. Geniet van deze prikkelende kou, die helpt je bloedsomloop op gang. Naderhand is het heerlijk opwarmen binnen. Een wintersportvakantie kan veel van je lichaam vragen. Zorg goed voor jezelf. De zwarte peper kan je daarbij helpen.

De zwarte peper

Peper is een specerij met een zeer scherpe smaak. Peper groeit als bessen aan de tropische peperplant; Piper nigrum. De scherpe smaak van zwarte peperkorrels ontstaat door het bestanddeel piperine. Peper bestaat in verschillende kleurvarianten, zwart, wit, groen en rood. Het wordt veel gebruikt in kruidige parfums, maar ook in bepaalde bloemenparfums. Peper geeft een pittig, fris accent aan de top noot van een parfum. Het gaat goed samen met kruiden, specerijen, patchouli en bloemen als anjer en roos.

Peperduur

Zwarte peper ontstaat uit de onrijp geoogste groene bessen, die bij het drogen bruin tot zwart worden. De buitenkant van de zwarte peper is gerimpeld. Vroeger was de peper heel duur maar ook heel gewild. Daar komt de term peperduur vandaan. In vergelijking was de waarde van peper vaak meer dan die van goud of andere edelmetalen.

De mogelijke voordelen van het eten van Zwarte Peper

  1. Bevordert de spijsvertering
  2. Een lichte antidepressiva; Het zorgt voor vrijmaken van meer endorfines, je gelukshormoon.
  3. Helpt hart- en vaatziekten voorkomen 
  4. Twee stoffen in zwarte peper, namelijk piperine en chromium bezitten ontstekingsremmende eigenschappen 
  5. Helpt het cholesterol te reguleren.
  6. Een krachtig antioxidant dat helpt verouderingsverschijnselen te voorkomen en beschermt je huid ook tegen de invloed van Uv-straling.
  7. Verbetert je Bloeddruk 
  8. Helpt tegen griep en verkoudheden  
  9. Is goed voor het gebit en het tandvlees
  10. Helpt zowel bij afvallen als aankomen

De etherische olie zwarte peper

De olie van de peper heeft een vaalgele kleur. De geur is fris en houtachtig. Deze olie wordt vooral in de voedingsindustrie gebruikt. De olie werkt verwarmend en stimuleert zowel lichaam als geest. Volgens aromatherapeuten werkt de olie goed bij urinewegproblemen en voor geslachtsorganen.

Daarnaast kan een massage met zwarte peperolie een weldaad zijn bij wintertenen, reumatische pijn, spierspanning, bloedarmoede en vermoeidheid. Ook heeft de antibacteriële werking zijn voordelen bij griep en verkoudheid.

Omdat de olie zowel lichaam als geest een oppepper geeft kan het goed gebruikt worden om psychische problemen te verlichten. Angst en negatieve energie worden verdreven door de oppeppende werking. Hierdoor vind je de moed om je grenzen te verleggen.

Waarschuwing:

Het onverdund op de huid aanbrengen van peperolie kan irritatie veroorzaken. Ook is de combinatie met homeopathische geneesmiddelen af te raden. Het zou de werking van je medicijnen negatief beïnvloeden.

 

Heb jij de voordelen van zwarte peper al opgemerkt?

 

 

Deel en inspireer anderen