Wie kent deze uitspraak niet? “April doet wat hij wil.” Het weer in April kan wisselvallig en grillig zijn. Hagelbuien of storm kunnen worden afgewisseld met een prachtige lentezon en stralende blauwe luchten.

De wisselvallige temperaturen zijn een uitdaging voor je weerstand en een verkoudheid heb je zo te pakken. 

Op zoek naar balans

Ook je humeur kan reageren op die wisselingen. Gelukkig worden de dagen steeds lichter en de toenemende bloeiende natuur helpt je humeur positief te houden. Ga op zoek naar evenwicht ondanks je natte pak of de nachtvorst. De etherische olie voor April: Geranium kan je helpen om een positieve lentestemming te vinden en vast te houden. 

Vruchtbaarheid

Eind April wordt door de Kelten het Beltane Feest gevierd. Dit is een jaarlijks terugkerend vruchtbaarheidsfeest ter ere van Belenos, de god van leven en dood. Dat het thema van April vruchtbaarheid is heeft alles te maken met de tot leven gekomen natuur. Planten, bomen en bloemen laten zich steeds duidelijker zien, maar er is nog veel zorg nodig om de opkomende kiemen tegen slecht weer en andere bedreigingen te beschermen.

De Geraniumplant

De Geranium is waarschijnlijk de bekendste plant ooit. Hij komt voor in vele streken die een gematigd klimaat hebben. Het is een plantengeslacht uit de Ooievaarsbekfamilie. De naam is afgeleid van het Griekse géranos (γέρανος), wat kraanvogel betekent. De volksnaam is ooievaarsbek.

Van de geranium worden meer dan 700 soorten en variëteiten als tuinplant gekweekt.  Alle bloemkleuren komen voor, behalve geel en oranje. De bloemen zijn vaak prachtig getekend met verfijnde lijntjes of vlekken. De vorm en kleur van het blad varieert enorm, afhankelijk van het soort.

De geneeskracht van de plant werd wereldberoemd nadat een Engelse majoor van tuberculose werd genezen met behulp van tinctuur van de Geranium. Inmiddels is die geneeskracht wetenschappelijk aangetoond. Zo zitten bijvoorbeeld in de wortelstokken van een drie jaar oude plant veel geneeskrachtige stoffen. Deze verbeteren het immuunsysteem en beschermen tegen virussen en bacteriën.

De etherische olie Geranium

Van de vele soorten worden er maar 7 gebruikt voor de productie van etherische oliën. De etherische olie wordt gewonnen uit waterdamp destillatie van bladeren, stengels en bloemen direct na het plukken. De olie heeft een geelgroene tot bruine kleur.

De olie werkt harmoniserend. Het kan gebruikt worden ter ondersteuning van de huid, bij een schommelende bloedsuikerspiegel, maar ook op het psychische vlak. De olie helpt om een verstoorde balans te herstellen.

Tip: 6 druppels Geranium in de aromalamp verdrijven nare geurtjes en helpen bij het loslaten van spanningen, ergernissen en stress.

Herstelt je balans

Geraniumolie kalmeert en ontspant bij hevige emotionele druk en herstelt het innerlijke evenwicht. Het opent je ogen voor de mooie kanten van het leven. De olie is bloedstelpend en werkt pijnstillend voor zowel psychische als lichamelijke pijn. De antiseptische werking maakt dat de olie helpt tegen vele kwalen. Het ondersteund je weerstand zodat je goed bestand bent tegen de wisselende weertypes van April.

Tip: Meng 2 druppels Geranium, 4 druppels lavendel en 5 druppels bergamot met een theelepel honing of een beetje melk en voeg dit mengsel aan het badwater toe.

Ondersteuning bij vrouwenkwalen

Geranium wordt als een vrouwelijke olie gezien. Het wordt gebruikt om het premenstrueel syndroom en klachten tijdens de menopauze te behandelen. Een goede ondersteuning van de vruchtbaarheid.
Tip: Meng 5 druppels Geranium, 3 druppels scharlei en 2 druppels roos met een theelepel honing of een beetje melk en voeg dit mengsel aan het badwater toe. Neem een heerlijk bad en blijf 20 minuten in bad liggen.

Opmerking: Geranium kan bij sommige mensen huidirritaties veroorzaken. Ook wordt aangeraden om de olie te vermijden tijdens zwangerschap.

 

Welke etherische olie kies jij voor April?

 

Meer over geraniumolie:

www.anthemis.nl
www.aromalifestyle.nl

 

 

Deel en inspireer anderen