Iedereen wordt met creatieve talenten geboren. Een talent om nieuwe dingen te verzinnen, om nieuwsgierig te zijn, om vragen te stellen over het hoe en waarom van bestaande gedragspatronen en denkpatronen. De meest gestelde vraag van een peuter: ”Waarom dan?” 

Volwassenen voelen vaak irritatie als er maar geen eind aan de vragenreeks lijkt te komen. Ieder antwoord heeft een nieuw “Waarom?” tot gevolg. Een peuter wil begrijpen en leert door jouw verhaal. Maar leert ook door te spelen, te ontdekken, te ervaren. Alleen of met anderen samen. Hij maakt daarbij gebruik van meer dan 100 talen.

 

Sommige pedagogische visies maken hier gebruik van en stimuleren de onderzoekende geest van een kind. Helaas blijft hier veel minder ruimte voor over als je eenmaal naar school gaat. Je wordt al snel in het keurslijf van de verwachte ontwikkeling geduwd. Dit kan ervoor zorgen dat de natuurlijke nieuwsgierigheid vermindert.

Sommige mensen verliezen in de loop van de tijd het besef van hun eigen creatieve talenten. Wat wilde jij weten als peuter? Waar heb jij eindeloos om gevraagd? Waar was jij het niet mee eens en waarom?

Als je er weinig gebruik van maakt wordt je creativiteit misschien wat lui, maar ze verdwijnt nooit. Je bent dus nooit te oud om deze talenten te (her-)ontdekken. Creativiteit is ook niet kinderachtig, zoals vaak wordt gedacht. Creativiteit staat dichtbij kunst. Kunstenaars maken nieuwe dingen met verschillende materialen. Dit kan gaan om verf of steen, maar ook afval kan door de creatieve geest gebruikt worden in prachtige kunstwerken of nieuwe gebruiksvoorwerpen.

Ook jij kunt de kunstenaar in jezelf naar boven halen. Dat hoeft niet te gaan om prachtige kunstwerken, maar het creëren van iets, het gebruiken van jouw creativiteit vergroot dat talent en daarmee ook je vermogen om originele oplossingen te bedenken. 

Door met materialen te spelen, breng je je hersenen in een onderzoekende stand. Welke gedachten komen voorbij terwijl je tekent, schildert of fotografeert? Welke oplossing vind jij terwijl je je gedachten op een vel papier schrijft?

Marinus Knoope is de bedenker van de creatiespiraal

De creatiespiraal laat zien hoe je van je wensen werkelijkheid kunt maken. Eerst maak je je een voorstelling van wat je wilt maken, je praat erover met anderen. Anderen helpen je denken zodat de goede, helpende gedachten van de niet werkende mogelijkheden gescheiden worden.

Welke ideeën ga je gebruiken? Wat laat je weg? Er ontstaat een plan van aanpak en dan is het een kwestie van doorzetten. Laat je vooral niet ontmoedigen door tegenslagen. Die horen erbij en prikkelen je creatieve vermogen om het toch voor elkaar te krijgen. Dit proces is misschien nog wel waardevoller dan het uiteindelijke resultaat. 

 

Welke ideeën ga jij uitwerken?

Bron: http://www.bol.com/nl/p/de-creatiespiraal/666837088/

Deel en inspireer anderen