Meditatie heeft zijn uitwerking op de interactie tussen lichaam, brein, ziel en je gedrag.

Hier zijn 7 geweldige voordelen van meditatie:

 

1. Verhoogt je creativiteit

Onderzoekers van de universiteit in Leiden bestudeerden hoe een gecontroleerde meditatie met gefocuste aandacht kan helpen om de creativiteit van de persoon na de meditatie te verbeteren. Ze ontdekten dat degenen die deze meditatievorm beoefenden veel beter presteerden op een specifieke taak waarbij het nodig was om met nieuwe ideeën te komen.

Van meditatie is bekend dat het het divergent denken verbetert. Dit stelt je in staat om met meer oplossingen te komen voor elk probleem. Dat is een andere eigenschap van creativiteit.

2. Vermindert angst

Het is bekend dat regelmatig mediteren je angst vermindert. Als we mediteren beginnen de triggers in bepaalde neurologische routes te verminderen. De prefrontale cortex bestuurt de informatie die we relateren aan onze ervaringen en onszelf. De neurale wegen van angst en de lichamelijke reacties van dit deel van de hersenen zijn sterk. Als je in een beangstigende situatie zit zal er daarom ook een sterke reactie in dat deel van je hersenen plaatsvinden.

Hierdoor voel je je vervolgens angstig en ontheemd. Als je mediteert zul je deze connectie verzwakken, waardoor je in staat bent om anders op dezelfde situatie te reageren. Een ander voordeel van het verzwakken van dit deel van je hersenen is dat je meer kracht overhoudt voor het onderzoekende deel van je hersenen. Dit is het deel dat je in staat stelt om te beredeneren. Je zult dus beter in staat zijn om rustig op potentieel zenuwslopende situaties te reageren.

3. Verbetert het geheugen

Wie mediteert is in staat om afleidingen te negeren en verhoogt daardoor de productiviteit. Dit vermogen om de achtergrondruis te negeren helpt om nieuwe feiten snel te onthouden en te gebruiken.

4. Verbetert je relaties

Meditatie verbetert je humeur waardoor je een beter gevoel hebt voor contact met andere mensen. Dit helpt om je meer gepassioneerd en empathisch te zijn naar anderen toe. Of je nu je persoonlijke relaties wilt verbeteren of je werkrelaties, meditatie kan hierop het antwoord zijn.

5. Helpt bij gezondheidsproblemen

Veel onderzoeken tonen aan dat meditatie je kan helpen om je bloeddruk te verbeteren. Maar mensen met incidentele gezondheidsklachten zoals griep waren ook in staat om sneller te herstellen met behulp van meditatie. Dit in vergelijking met mensen die niet mediteerden. Ook vrouwen die in de overgang zijn zullen verlichting vinden als ze regelmatig mediteren.

6. Betere Slaap

Meditatie heeft het aantoonbare voordeel dat je slaapkwaliteit en -kwantiteit erdoor verbetert. Als je tegelijkertijd een goede slaaproutine en een goede luchtkwaliteit handhaaft, kan het toevoegen van meditatie je helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren. Dit heeft ook weer invloed op klachten die voortkomen uit slapeloosheid, zoals vermoeidheid en depressie.

7. Verbetert je libido

Als laatste kan meditatie je helpen om de kwaliteit van je liefdesleven te verbeteren. Een van de redenen waarom koppels niet zoveel seks hebben als ze zouden kunnen is omdat ze te vermoeid zijn. Onze lichamelijke reactie op stress is meestal een vecht- of vluchtreactie. Als dit gebeurt worden de stresshormonen cortisol en adrenaline vrijgemaakt. Dit verhoogt je bloeddruk en onderdrukt je immuunsysteem, maar tegelijkertijd heeft het ook zijn enorme weerslag op ons libido.

 

Tot slot:

Misschien denk je dat er geen manier is waarop je meditatie in je drukke leven kunt inpassen. Maar het goede nieuws is dat dit wel degelijk kan. Begin met vijf minuten per dag. Dit kun je vlak voor je ontbijt doen, of vlak voor je naar je werk gaat. Als je je meer vertrouwd voelt met meditatie kun je beginnen om langere tijd te mediteren. 

Deel en inspireer anderen