Vandaag is het Blue Monday, volgens de pseudowetenschap is dit de meest depressieve dag van het jaar.

De feestdagen zijn voorbij, het volhouden van je goede voornemens valt tegen, de dagen zijn nog kort en donker en de zomer nog ver weg.

 

Dat stemt je niet blij en je kunt je door neerslachtige gevoelens laten meesleuren. Met deze 10 tips tegen Blue Monday, kun je de dag in ieder geval goed de baas proberen te zijn:

1. Blijf werken aan je goede voornemens

Dat je je goede voornemens nog niet heb gehaald is niet erg. Het is geen reden om in een dip te raken! Wees positief voor jezelf. Leer van je missers en pak de draad weer op. Blijft het lastig? Probeer dan eens opnieuw naar je doelen te kijken, wellicht wil je juist teveel. Ga op zoek naar iemand die jouw kan helpen en stimuleren. Geef niet op en ga ervoor!

2. Let op je eetpatroon

Neem een goed en gezond ontbijt. Dat helpt tegen concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Sla ook zeker niet je lunch over. Kies lekkere en gezonde voedingsmiddelen en maak na het eten een wandeling in de buitenlucht. Zo voel je je hele dag fris en fit!

3. Doe iets wat je leuk vindt

Probeer piekeren te vermijden, daar word je niet vrolijker van. Neem indien mogelijk vrij en geef je dag een positieve impuls. Ga bijvoorbeeld buitenshuis lunchen, verwen jezelf op een leuk uitje, maak je lievelingseten, doe vandaag de dingen die je een goed gevoel geven.

4. Boek een vakantie

Ga op zoek naar een leuke bestemming of een weekendje weg en boek het vandaag!. Zo heb je iets leuks om naar toe te leven!

5. Lachen is het beste medicijn!

Lachen geeft een fijn gevoel en zorgt voor een positief effect op je stemming, zelfs op Blue Monday! Kijk op internet naar grappige filmpjes, lees een komisch boek of luister naar cabaret.

6. Ga sporten

In een depressieve bui maakt je lichaam stresshormonen aan, maar door slechts een half uurtje te sporten of te bewegen, kun je je eigen stemming al opvrolijken. Door bijvoorbeeld te hardlopen of te fietsen komen er geluksstofjes vrij in je lichaam die de stresshormonen afbreken. Dus sporten op Blue Monday is helemaal geen slecht idee!

7. Maak een lijstje

Op het moment dat jij je somber voelt, pak dan pen en papier en maak een lijstje met datgeen waar je dankbaar voor bent of dingen die je gelukkig maken. Dankbaar zijn stemt je positief. Schrijf je zegeningen op, sta erbij stil en ontdek hoe mooi die momenten zijn.

8. Werk een dagje thuis

Indien het geen mogelijkheid is om vrij te nemen zoals beschreven in tip 3, kijk of het mogelijk is om een dagje thuis te werken. De voordelen zijn een rustig begin van je dag, geen files of gedoe met het openbaar vervoer en geen collega’s die jou zomaar kunnen afleiden. Je productiviteit en kwaliteit van je werk kan door thuis te werken zelfs toenemen!

9. Liefde geven

Liefde geven en krijgen doet je goed. Knuffel daarom je dierbaren en/of huisdieren eens extra! Ervaar het knuffelhormoon oxytocine. Dat stofje geeft je een fijn gevoel waardoor je een dip zo vergeten bent. Uiteraard is samen met vrienden of familie zijn vaak ook een goed medicijn tegen somberheid.

10. Denk niet alleen aan jezelf

Natuurlijk kun je deze dag ook gewoon negeren als zijnde bijgeloof of vind je het juist een onzinnige dag. Vergeet alleen niet dat misschien vrienden of familie deze dag anders ervaren. Wees aardig voor ze en geef ze steun mocht dat nodig zijn.

Happy Blue Monday!

 

Bron: mentaalbeter.nl

Deel en inspireer anderen