Misschien heb je weleens gehoord van ReiKi. Er gaan veel verhalen over rond, van wondergenezingen tot kwakzalverij.

Maar weet jij wat ReiKi is? In deze blog proberen we de originele informatie te filteren en te delen. Wie weet helpt het je om de voordelen van deze fijne ondersteunende methode te ontdekken.

Het woord ReiKi bestaat uit de Japanse karakters Rei en Ki. Rei betekent universeel of onbegrensd en Ki betekent levensenergie of vitale kracht. Hiermee wordt de energie bedoeld die in alle levende dingen aanwezig is. Zonder Reiki zou er geen leven bestaan. De planten groeien erop, de dieren en zelfs stenen kunnen worden gereinigd met behulp van Reiki. Reiki is een trilling die vergelijkbaar is met een radiogolf. Het gaat overal doorheen, dus voor een behandeling kan de kleding aanblijven. Ook zijn behandelingen op afstand mogelijk. Het is absoluut onschadelijk en daarom een veilige en praktische behandelwijze.

Hoe het is ontstaan…

Reiki werd ontdekt door Dr. Mikao Usui. Na vragen van zijn studenten besloot Dr. Usui op zoek te gaan naar de mogelijkheid van genezen door handoplegging. Hij bestudeerde gedurende 7 jaar allerlei geschriften in verschillende talen. Uiteindelijk ontdekte hij teksten in het Sanskriet met daarin symbolen die zijn opgetekend door Boeddha. Hij wist toen nog niet hoe hij ermee moest werken en ging daarover in meditatie. Na 21 dagen vasten en mediteren, in alle eenzaamheid op een berg, voelde hij de energie door zich heen stromen. Vanaf dat moment wist hij hoe hij met de energie en de symbolen kon werken.  Deze kennis heeft hij aan anderen doorgegeven en langzamerhand ontstond er een netwerk van reiki-beoefenaars.

Hoe zit het in elkaar

Reiki 1:  Als iemand een reiki cursus gaat volgen begint hij bij reiki 1. Tijdens de cursus wordt je in een aantal keren ingewijd. De reikimaster laat voor het eerst de energie door je heen stromen zodat je er daarna zelf mee kunt werken. Na de inwijding kun je eenvoudige handopleggingen geven aan jezelf en een ander of aan je planten of dieren.

Reiki 2: Is een vervolg. Als je behoefte hebt aan meer, leer je in de tweede cursus hoe je met symbolen kunt werken. Eén symbool maakt de Reiki extra krachtig, één symbool stuurt de energie door tijd en ruimte heen (naar het verleden of de toekomst) en één symbool helpt om Reiki over afstand naar iets of iemand te sturen.

Reiki 3: Hierna is er nog een Reiki 3a, met een aanvullend symbool voor je persoonlijke ontwikkeling en de opleiding om zelf master te worden en anderen in te kunnen wijden. Meestal zijn 1 en 2 voldoende om de energie in je eigen leven te gebruiken.

De werking

Reiki helpt om de energetische blokkades in het lichaam te verminderen. Het helpt om de balans te herstellen. Het bevordert het zelf genezend vermogen van het lichaam. Het werkt op lichamelijk, mentaal en emotioneel niveau. Het reinigt. Het werkt zowel bij mensen als bij dieren, planten en bomen. Het bevordert de zelfontwikkeling.

Betrouwbaarheid

In de loop van de tijd werd Reiki heel toegankelijk, maar ook omstreden. Er zijn voorstanders en tegenstanders. Bovendien zijn er ontzettend veel mensen die beweren Reiki te hebben zonder ooit een inwijding te hebben gehad. Voor de leek dus heel ingewikkeld om het kaf van het koren te scheiden.

Om enige zekerheid te hebben bij de keuze voor een goede reikimaster zijn er twee verenigingen: De Reiki Alliance (internationaal)  en Reiki vereniging de Cirkel. Beide verenigingen hebben ethische regels waar behandelaren zich aan moeten houden.

Reiki is een aanvulling, geen oplossing

Een veel voorkomende misvatting over Reiki is dat behandelaars zichzelf zien als genezers van alles. Dit creëert een vage sfeer van kwakzalverij rondom de methode. Maar dit klopt helemaal niet. Als je in gesprek bent met een Reiki behandelaar die beweert dat andere geneeswijzen overbodig worden, of je niet doorverwijst naar een arts bij een lichamelijke klacht kun je er beter wegblijven. Zij zijn dan waarschijnlijk ook niet correct opgeleid, of ze willen je bewust misleiden.

Reiki is een behandeling dat wordt toegepast als aanvulling op andere genezende praktijken. Hieronder valt onder andere therapie, counseling of zelfs operaties. De behandelaar kan je nooit precies vertellen wat de uitwerking van de energie is, omdat het een eigen-wijze werking kent. Hooguit kan iemand een suggestie geven van de verwachte voordelen. Meestal voelt de cliënt zelf, na een reiki behandeling, welke aanvullende stappen nodig zijn in zijn/haar ontwikkeling. Maar hij moet dan wel weten dat er mogelijke aanvullingen nodig zijn. Het is aan de behandelaar om goede voorlichting te geven.

De beweging naar acceptatie

Veel ziekenhuizen en privéklinieken beginnen met het aanbieden van reikibehandelingen. Hoewel de medische wetenschap Reiki aanmerkt als een placebo effect, vallen de voordelen voor de patiënten niet te negeren. De energie zoekt naar balans in iemands lichaam en verwijderd blokkades in de chakra’s. Die kunnen ook ontstaan door medische behandelingen. Dus als aanvulling op medische behandelingen biedt Reiki enorme voordelen. Langzaam maar zeker ontdekken de Westerse mensen dat ze nog niet alles weten over hoe het universum inwerkt op de stoffelijke materie.

 

Welke ervaringen heb jij met Reiki?

 

Deel en inspireer anderen