Het is soms zo moeilijk om jezelf te zijn. Maar weet je, in de meeste gevallen is het juist makkelijker om jezelf te zijn. Ook al kost het je soms wat moed en moeite!

Door jezelf te zijn, door jouw waarden te laten zien, omring je je bijna automatisch met mensen die bij je passen. Als jij druk bezig bent met het verbouwen van je eigen groente, en hier over praat op een feestje, dan zullen de mensen met dezelfde interesses blijven plakken.

 

Dit zijn de mensen die (in ieder geval op dit gebied) bij je passen. Die waarschijnlijk gemeenschappelijke waarden en interesses hebben. Als je je anders voordoet dan je bent, dan maak je je leven moeilijker. Want een leven vol met mensen waar je niet blij van wordt kan behoorlijk zwaar zijn!

Zodra je beseft dat je prima bent zoals je bent, kom je lekkerder in je vel te zitten. Je hoeft je veel minder druk te maken over wat andere mensen van je denken. Jij bent jij. Met al je gekkigheden, met je talenten, je tekortkomingen en dromen. Je mag gewoon zijn wie je bent. Je hoeft je niet anders voor te doen. En dat is heerlijk. Soms stoot je misschien mensen tegen het hoofd. Maar goed, dat doen we allemaal weleens. Je hoeft niet ieders vriend te zijn. Sterker nog, je kunt niet ieders vriend zijn.

Je anders voordoen dan je bent is uitputtend. Het kost ontzettend veel energie. Jezelf zijn is veel makkelijker. Het is natuurlijker. Kies daarom voor de moeiteloze weg. Wees gewoon wie je bent. Je zult merken dat je rustiger wordt, en dat je energie overhoudt.

Laat andere mensen denken wat zij willen denken. Als je je daar druk over moet maken, dan kun je net zo goed voor hun gaan leven. Je leeft voor jezelf. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk, en de mensen om je heen zijn verantwoordelijk voor hun geluk.

Als je meer en meer jezelf wordt, ontwikkel je je karakter. Je wordt minder onzeker, je ontwikkelt je eigen waarden en je eigen principes. Je slaat je eigen weg in, je ontwikkelt je in je eigen richting. En dat is ontzettend interessant. Mensen die zichzelf ontwikkelen hebben niet alleen een leuker leven, ze zijn ook een stuk interessanter gezelschap. In de eerste plaats omdat ze vaak geweldige luisteraars zijn, en in de tweede plaats omdat ze zelf een interessant verhaal te vertellen hebben.

Je wordt minder eenheidsworst, en meer authentiek. Meer uniek. Meer ’jij’, wat dat ook mag zijn. En dat maakt je leven leuker en makkelijker. Mensen weten wat ze wel en niet van je kunnen vragen, jij wordt beter in het stellen van grenzen en je voelt je steviger in je schoenen staan. Hierdoor kun je soms rechts gaan waar iedereen links gaat.

Jezelf zijn is geen luxe. Het is geen extraatje. Het is de enige manier om echt lekker in je vel te zitten. Mensen die zichzelf niet durven zijn ontwikkelen zich niet in de richting die ze graag in zouden slaan. En dat geeft allerlei problemen. Door lekker jezelf te durven zijn maak je je leven leuker en makkelijker. Daarnaast is de ’echte’ jij een stuk waardevoller voor de wereld!

 

Bron: Jelle Hermus

 

 

Deel en inspireer anderen