De meeste mensen kennen hun sterrenbeeld wel. Hoewel sommige mensen echt een ´typisch´ voorbeeld zijn van hun sterrenbeeld, kan niet iedereen zich er goed in herkennen.

Dit is omdat er nog veel meer hoort bij astrologie dan alleen je zonneteken! Meer uitleg over je geboortehoroscoop en deze blogreeks vind je hier.

 

Een belangrijk deel van je geboortehoroscoop is je maanteken. Hoewel de zon een maand in hetzelfde teken staat, blijft de maan maar ongeveer 2 dagen in hetzelfde teken. De maan is een stuk persoonlijker, en gaat meer over je emoties en verlangens. Het vertelt je hoe je met je emoties omgaat, en wat je nodig hebt om je emotioneel goed te voelen.

Je eigen maanteken bestuderen kan je daarom helpen om jezelf beter te begrijpen.

Je kunt ook het maanteken van iemand anders bestuderen als je diegene beter wilt begrijpen. Misschien heb je wel vaak conflicten met je partner of een familielid, waarbij jullie elkaars reacties en emoties niet goed kunnen begrijpen. Als dat zo is, is de kans groot dat jullie hele verschillende maantekens hebben! 

Benieuwd naar jouw maanteken? Als je je geboortetijd weet, kun je die hier opzoeken.

Hieronder staat een korte beschrijving van wat elk teken inhoudt. Ze staan onderverdeeld in 4 groepen: de vuurtekens, aardetekens, luchttekens en watertekens. Dit is omdat de tekens die hetzelfde element hebben veel met elkaar gemeen hebben.

Maan in een vuurteken (Ram, Leeuw, Boogschutter)

Voor mensen met de maan in een vuurteken is individualisme en zelfexpressie erg belangrijk, ze doen graag hun eigen ding. Ze houden erg van lol maken, zijn gepassioneerd en soms zelfs´heethoofden´.

Maan in Ram

Mensen met de maan in Ram zijn instinctief, en van nature impulsief. Ze hebben veel prikkels nodig, het liefste ondernemen ze constant nieuwe dingen. Ze houden van uitdagingen en winnen graag.

Ze zijn erg energiek en gepassioneerd, zelfs meer dan de andere vuurtekens, en als ze iets graag willen kunnen ze er helemaal voor gaan. Wel betekent deze passie dat ze ook snel boos zijn, en hun woede-uitbarstingen kunnen soms zelfs agressief zijn.

Ze zijn hun woede ook snel weer kwijt zodra ze zich hebben uitgesproken. Vaak zijn deze mensen eerlijk en direct, en hechten ook veel waarde aan deze eigenschappen bij anderen.

Maan in Leeuw

Deze mensen zijn vaak dramatisch in het omgaan met hun emoties.  Ze hebben veel aandacht en affectie nodig, en verwachten dat ook te krijgen van anderen, vooral van hun partner. In ruil daarvoor zijn ze zelf toegewijd, loyaal en vrijgevig in een relatie.

Van nature hebben ze goede leiderschapskwaliteiten, al moeten ze oppassen dat ze niet te bazig worden.

Het is erg belangrijk voor mensen met de maan in Leeuw om zich creatief te uiten. Vaak voelen ze zich aangetrokken tot toneel, omdat ze er ook erg van houden om mensen te vermaken.

Maan in Boogschutter

Ze zijn vaak spiritueel ingesteld en hebben het nodig om ergens in te geloven, of dit nou een religie of een levensmotto is. Ze veranderen echter wel vaak van opvattingen.

Vrijheid, avontuur en nieuwe dingen ontdekken is belangrijk voor ze, en ze zijn dan ook constant op zoek naar nieuwe ervaringen. Het kan dan ook moeilijk voor ze zijn om zich ergens aan te verbinden, omdat ze zich al snel beperkt voelen in hun vrijheid. Ook moeten ze oppassen dat ze niet teveel wegrennen van hun problemen.

Ze zijn van nature optimistisch, en meestal vriendelijk en sociaal.

Maan in een aardeteken (Stier, Maagd, Steenbok)

De maan in een aardeteken geeft emotionele stabiliteit, betrouwbaarheid en een praktische instelling. Ze hebben stabiliteit en financiële zekerheid nodig.

Maan in Stier

Van alle aardetekens zijn mensen met de maan in Stier het meest gericht op stabiliteit en veiligheid. Ze zijn standvastig en kunnen ook erg koppig zijn.

Stier is een van de meest loyale tekens, en in relaties kan hun partner vaak op ze steunen. Wel kunnen ze soms te bezitterig worden. Ze houden van de mooiere dingen in het leven, zoals luxe kleding of lekker eten. Ze kunnen ook erg genieten van schoonheid en kunst.

Deze mensen hebben het nodig om regelmatig in de natuur te zijn. Ook het hebben van planten in huis, en als het mogelijk is een tuin/balkon met planten, is goed voor hun welzijn.

Maan in Maagd

Mensen met de maan in Maagd hebben van nature een zorgzame instelling. Ze zijn vaak ondersteunend en vooral goed in het bieden van praktische hulp.

Ze hebben veel mentale energie, zijn vaak creatief in het bedenken van oplossingen voor problemen en zijn in hun hoofd altijd bezig. Dit betekent echter wel dat ze veel kunnen piekeren.

Ook kunnen ze erg kritisch naar zichzelf kijken, en ze moeten ervoor uitkijken dat ze niet te negatief over zichzelf gaan denken.

Orde, duidelijkheid en structuur is belangrijk voor deze mensen om zich goed te voelen. Ook een gezonde leefstijl is belangrijk; ze zijn namelijk extra gevoelig voor ongezond voedsel.

Maan in Steenbok

Deze mensen hebben een serieuze instelling en hebben een sterke innerlijke drive om iets van zichzelf te maken.

Persoonlijke doelen en toekomstplannen zijn ook dingen die ze nodig hebben, als ze niks hebben om naartoe te werken gaan ze zich onzeker voelen en kunnen ze last krijgen van uitstelgedrag. 

Ze beschikken over een groot uithoudingsvermogen, dus als ze eenmaal een doel voor zichzelf hebben gesteld zullen ze er ook helemaal voor gaan.

Mensen met de maan in Steenbok vinden het vaak moeilijk en ongemakkelijk om zich emotioneel te uiten, en hebben de neiging om dingen dan maar niet uit te spreken – het is belangrijk voor ze dat ze leren om dat wel te doen.

Maan in een luchtteken (Tweelingen, Weegschaal, Waterman)

Bij mensen met de maan in een luchtteken gaat denken en voelen meer samen, ze zijn rationeel en intellectueel ingesteld. Ze zijn gericht op denken en communicatie.

Maan in Tweelingen

Deze mensen zijn erg nieuwsgierig ingesteld, en hebben veel verschillende interesses. Ze leren dan ook graag nieuwe dingen over veel verschillende onderwerpen. Ze leren vaak snel, al maken ze niet altijd makkelijk dingen af.

Ze hebben veel mentale energie, en zijn vaak met veel dingen tegelijk bezig.

Ze zijn erg goed in het onder woorden brengen van hun emoties, of dit nou verbaal is of op papier. Ze hebben veel communicatie nodig, en kunnen niet goed lang alleen zijn. 

Maan in Weegschaal

Net als mensen met de maan in Stier, houden mensen met de maan in Weegschaal van kunst en schoonheid. Hun omgeving ziet er het liefst mooi uit, en het is belangrijk dat er vrede en harmonie is. Ze kunnen niet goed tegen conflicten.

Gelijkheid en gerechtigheid is erg belangrijk voor deze mensen, ze houden veel rekening met de gevoelens van een ander.

Daarom is het soms moeilijk voor ze om voor zichzelf op te komen, ze kunnen zich teveel laten meegaan met de gevoelens van een ander. Ook hebben ze moeite met beslissingen nemen, omdat ze alles overwegen.

Ze kunnen niet goed alleen zijn, en relaties met andere mensen zijn erg belangrijk voor ze.

Maan in Waterman

Mensen met de maan in Waterman hebben veel vrijheid nodig om hun eigen ding te doen, maar aan de andere kant hebben ze ook veel sociale contacten nodig.

Vriendschappen, gemeenschapszin en gezamenlijke doelen zijn belangrijk voor ze, al kunnen ze soms wat afstandelijk overkomen in persoonlijke contacten.

Omdat ze erg gehecht zijn aan hun vrijheid, kan het lastig voor ze zijn om een serieuze relatie aan te gaan. Als ze een serieuze relatie hebben, hebben ze het nodig om genoeg zelfstandige activiteiten te ondernemen.

Ze houden vaak van ´aparte´ dingen, en willen graag anders zijn dan anderen. Ze zijn creatief en vindingrijk.

Maan in een waterteken (Kreeft, Schorpioen, Vissen)

Mensen met de maan in een waterteken zijn empathisch, emotioneel en gevoelig voor prikkels van buitenaf. Ook hebben ze vaak een sterke intuïtie.

Maan in Kreeft

Mensen met de maan in Kreeft gaan veel mee met hun emoties. Daardoor kunnen ze snel humeurig zijn, maar ook oprecht plezier hebben en meegaan in het moment.

Ze hechten veel waarde aan familiebanden, en houden ervan om te zorgen voor mensen die ze liefhebben. Wel hebben ze moeite met het toelaten van nieuwe mensen, en ze trekken zich snel terug als ze niet op hun gemak zijn. 

Ze kunnen snel last hebben van verlatingsangst, en hebben veel geruststelling nodig. Veiligheid en comfort is belangrijk voor ze, en ze houden ervan om zich thuis te settelen in een comfortabele omgeving en met lekker eten.

Maan in Schorpioen

Deze mensen ervaren hun gevoelens als intens en indringend, en nemen niks licht op. Ze hebben ook intensiteit nodig in het leven, en houden er niet van als het leven te alledaags wordt. 

Ze zijn gepassioneerd, en bezitten over veel doorzettingsvermogen.

Ze hechten veel waarde aan hun privacy, en hebben vaak moeite met het vertrouwen van andere mensen. Vertrouwen is dan ook extreem belangrijk in persoonlijke relaties, en ze hebben sterke banden nodig met andere mensen.

Vaak zijn ze erg loyaal en betrokken, maar ze moeten oppassen dat ze niet te bezitterig en jaloers worden in een relatie.

Maan in Vissen

Deze mensen zijn fantasierijk en romantisch ingesteld. Ze staan bekend om hun gevoeligheid en empathie. Ook vinden ze spiritualiteit vaak belangrijk en willen ze graag ergens in geloven, net als mensen met de maan in Boogschutter.

Ze kunnen escapistisch zijn, en moeten ervoor uitkijken dat ze hun emoties en problemen niet negeren door weg te dromen, of zelfs door alcoholgebruik of drugs. 

Het kan moeilijk zijn om grip op ze te krijgen, waarschijnlijk vinden ze het zelf ook moeilijk om hun gevoelens en gedachten uit te leggen. Creatief bezig zijn kan dan ook een goede uitlaatklep voor ze zijn. Vaak voelen ze zich sowieso al aangetrokken tot kunst. Herken jij je hierin?

 

Dit waren korte beschrijvingen, maar er is nog veel meer te vinden over je maanteken!

Je kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen op astro.com of cafeastrology.com.

Het kan ook zijn dat je je juist heel erg herkent in de beschrijving van een ander teken! Dat teken zal dan op de een of andere manier prominent zijn in jouw horoscoop. 

Misschien is het zelfs wel je ascendant: de ascendant is namelijk ook een erg persoonlijk gedeelte van je geboortehoroscoop, en zegt veel over je gedrag en je persoonlijke stijl.

Deel en inspireer anderen