Wist je dat… tamme kastanjes en paardenkastanjes geen familie van elkaar zijn?

De tamme kastanje behoort tot de familie van de napjesdragers, de paardenkastanje tot de zeepboomfamilie. De tamme kastanje is van het castanea-geslacht, de paardenkastanje van het aesculus-geslacht.

 

Verrassend, toch?

Wat beide soorten, naast een gelijkende vrucht, wél gemeenschappelijk hebben, is hun bruikbaarheid voor de mens.

De tamme kastanje levert uitstekend timmerhout en is lekker en voedzaam. Er wordt zelfs beweerd dat 100gr kastanjemeel in voedingswaarde 100gr zilvervliesrijst evenaart (of zelfs overtreft). Kastanjemeel is in ieder geval een dankbaar meel voor glutenintolerante personen, je kunt er lekkere crackers mee bereiden.

De wilde kastanje eten we uiteraard niet, maar…

  • de wilde kastanje staat bekend om zijn heilzame werking bij spataderen en zware/vermoeide benen.
  • de wilde kastanje kan als ‘hoestmiddel’ ingezet worden: de wilde kastanje bevat saponinen. Saponinen hebben een licht irriterende werking op o.a. de slijmvliezen van de luchtwegen. Door die werking faciliteren ze het ophoesten van slijm.
  • de wilde kastanje kan als wasmiddel aangewend worden: de saponinen zijn naast hoeststimulerend ook emulgerend/vetoplossend. Je kunt kastanjes in 4-en snijden of, als je wilt, ze nog fijner malen, tot kastanjepoeder en ze dan in een dichtgebonden sok in je wasmachine doen. Als ze geschud worden met water (en laat dat nou net zijn wat een wasmachine doet), geven de saponinen een licht schuimend wasmiddel.
  • het gemalen kastanjepoeder wordt soms (precies omwille van de ontvettende werking van de saponinen) als masker gebruikt bij een vette huid. Je maakt van het poeder dan een papje met water en dikt het eventueel wat in met groene klei.
  • je zou van het kastanjepoeder ook een kompres kunnen maken om te gebruiken bij winterhanden en -voeten en couperose.
  • een wilde kastanje in je broekzak verlicht reuma en artrose.
  • van de bast kun je een rode verfstof maken.
  • je kunt wilde kastanjes verspreid op plekken in je huis leggen. Volgens een oude volksoverlevering houdt dat de spinnen uit je huis.

Redenen genoeg om vandaag kastanjes te verzamelen, toch!

 

Bron: Aardebloesem. Een ruimte van waaruit je kunt leren op het ritme van de aarde en zelfvoorzienend te leven. www.aardebloesem.be

Deel en inspireer anderen