Homeopathie is een milde en effectieve behandelingsmethode voor allerlei ziekten en klachten. Het is een holistische geneeswijze, die als doel heeft het natuurlijke evenwicht te herstellen, zowel op psychisch als lichamelijk gebied.

Tijdens een consult bij een klassiek homeopaat wordt gekeken naar de samenhang van klachten en symptomen. Behalve de specifieke klacht waarmee iemand komt, wil de homeopaat ook zoveel mogelijk weten van iemands biografie, slaap, voedingsvoorkeuren, hoe iemand leeft, denkt, en doet.

 

Dit “totaalplaatje” is de basis waarop de klassiek homeopaat een middel voorschrijft. Zo wordt iedere behandeling afgestemd op het individu. In de praktijk kan het dus gebeuren dat twee mensen met hoofdpijnklachten een verschillend homeopathisch middel voorgeschreven krijgen.

Deze manier van werken is gebaseerd op de ideeën van de grondlegger van de klassieke homeopathie, de Duitse arts Samuel Hahnemann (1755-1843). Hij ontdekte dat alleen een klacht behandelen niet genoeg is, maar dat je op een dieper niveau moet kijken omdat er verschillende factoren een rol spelen bij het ontstaan van klachten. In de homeopathie heet dit de ziekteclassificatie.

Maar Hahnemann werd vooral bekend door de zogeheten similia-wet oftewel het gelijkende geneest het gelijke. (afgeleid van het Grieks, homos= gelijksoortig, pathos=lijden, komt hier de term homeopathie vandaan) Dit houdt in dat een stof die bij een gezond iemand ziektesymptomen oproept, (sterk verdund) een ziek mens juist kan genezen.

Neem bijvoorbeeld koffie. Van veel koffie drinken kun je klachten krijgen als gejaagdheid of slapeloosheid, als homeopathisch middel (coffea cruda) kan het gejaagdheid en slapeloosheid genezen. 

Hahnemann kwam hier achter door testen op zichzelf uit te voeren. Hij nam zelf gedurende een bepaalde tijd kininebast in, een medicament dat in zijn tijd werd gebruikt om malaria te genezen. Na een aantal doses kreeg hij de symptomen die horen bij malaria.

Stopte hij met inname, dan stopten ook de symptomen. Om dit als “toeval” uit te sluiten, heeft hij gedurende twintig jaar honderden medicinale stoffen op deze manier onderzocht en beschreven. En zo is eigenlijk de homeopathie geboren. 

In homeopathische middelen komen niet alleen planten voor, zoals vaak wordt gedacht, maar worden ook mineralen en dierlijke stoffen gebruikt. Door deze (soms zelfs van nature giftige) stoffen te potentiëren (stapsgewijs met water te verdunnen in combinatie met schudden), ontstaat het homeopathische geneesmiddel. 

Homeopathische geneesmiddelen spreken het zelfgenezend vermogen aan, waardoor klachten en ziekten, zonder bijwerkingen, blijvend verdwijnen. Homeopathie is geschikt voor allerlei klachten, zowel lichamelijke klachten als astma, hoofdpijn, menstruatieproblemen, of acute ziektes als griep en blaasontsteking.

Ook bij emotionele klachten als angst en depressie kan men baat hebben bij een klassiek homeopathische behandeling.

Vanuit de aanvullende verzekering, wordt homeopathie door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Wel moet de betreffende homeopaat zijn aangesloten bij een van de erkende beroepsverenigingen. Check dit even op je polis als je voor een klassiek homeopathische behandeling kiest en je voor vergoeding in aanmerking wilt komen. Kijk op zorgwijzer.nl of raadpleeg de website van je zorgverzekeraar

 

Lees meer op:

klassiekehomeopathie.nl, nvkh.nl  of kijk op vereniginghomeopathie.nl/zoek/homeopaat voor een klassiek homeopaat bij jou in de buurt.

Deel en inspireer anderen