Heb jij weleens van de Wichtelmannetjes gehoord? Ze komen oorspronkelijk uit Scandinavië.

Het zijn kleine kaboutertjes die het als hun taak zien om de mensen door de donkere en koude dagen heen te helpen. Jij kunt ze bij deze taak helpen.

 

Volgens Scandinavische traditie trek je op 11 november lootjes. Nee niet voor Sinterklaas, hoewel dat ook heel leuk is natuurlijk. Op het lootje staat de naam voor wie jij de Wichtel bent dit jaar.

 

Wat doet een Wichtel?

De persoon van wie jij het lootje trekt mag niet weten dat jij de Wichtel bent. Verzin allerlei kleine verrassingen voor die persoon om hem of haar blij te maken.

Dat kunnen kleine kadootjes zijn, een onverwacht stiekeme hulp bij een klusje of iets anders waarvan jij weet dat hij of zij ermee geholpen is. Ieder lief gebaar mag dus, maar wel in het geheim. Je ondertekent een gedichtje of kadootje alleen met Jouw Wichtel.

 

Help elkaar de donkere dagen door

Het wichtelen is een Scandinavische traditie. De bedoeling is dat jouw geliefde het gevoel krijgt dat er aan hem of haar gedacht wordt. Je kunt er ook voor kiezen om niets te vertellen en ook geen lootjes te trekken, maar zelf als Wichtel onverwachte verrassingen te bereiden.

Ieder vriendelijk gebaar geeft de ander het gevoel dat er van hem gehouden wordt. En dat warme gevoel helpt om de donkere dagen voor kerst een beetje lichter te maken. Veel mensen hebben in de winter last van winterdips, er wordt verlangend uitgekeken naar de lente.

Juist daarom is het fijn om de donkere dagen te verlichten met kleine, lieve attenties.

 

Wie wil jij het liefst verrassen?

 

 

Deel en inspireer anderen