Volle maan: Boommaan of de maan van de langste nacht.

Deze volle maan (Boommaan) valt tussen 10 en 20 december wat maar 7 keer in 19 jaar gebeurt. Dit jaar zijn er dus 13 volle manen. 

 

Thema: Een nieuwe start

Het kan nodig zijn iets los te laten om ruimte te maken voor iets anders. De bomen geven hier het voorbeeld in. Zij laten hun bladeren vallen en maken zo ruimte voor de nieuwe knoppen. In afwachting van de lente staan ze geduldig te wachten. Het afsterven is noodzakelijk als voorbereiding op de wedergeboorte in de lente. De oude bladeren en afgestorven planten zorgen voor compost die de grond vruchtbaar maakt. Een prachtig offer voor nieuw leven. Mensen worden uitgedaagd om hun individualiteit los te laten en op te gaan in het grotere geheel, zodat de mensheid als geheel kan voortbestaan. Aandacht voor elkaar, voor samen zijn en samen bestaan.

 

Yule

In deze periode is het vaak koud en donker. De zon nadert het laagste punt. Nog 10 dagen voor kerst (Yule). Met yule of het kerstfeest wordt de geboorte van het licht gevierd. De geboorte van Jezus wordt herdacht, of men viert alleen de interdependent. Het einde van de donkerste tijd. Het kerstfeest is een feest van samenzijn. Iedereen zet zijn bezigheden stil om bij familie te kunnen zijn. Dit is niet altijd makkelijk. Als er problemen zijn in jouw familie kan samenzijn een offer zijn. Misschien is het een goed idee om niet perse het gelukkigste kerstfeest te willen hebben. Je wordt misschien uitgedaagd om stil te staan bij wrijving in het systeem. Waar gaat het mis? Zijn er verkeerde verwachtingen? Moeten er dingen worden rechtgezet? Door in aandacht met en bij elkaar stil te staan creëer je ruimte voor heling. Zet jouw pijn opzij ten gunste van het geheel, zoals de boom zijn bladeren offerde voor het nieuwe leven.

 

De kerstboom

De taxus wordt al sinds mensenheugenis op begraafplaatsen geplant omdat deze boom geassocieerd wordt met de dood. Maar de rode stam en de rode vruchten herinneren aan vruchtbaarheid en wedergeboorte. De taxus is een naaldboom die groen blijft, ook in de winter. Met kerst halen mensen ook een naaldboom in huis, de groenblijvende spar. Het kerstgroen en de vele aangestoken kaarsen en lichtjes zijn een krachtige tegenhanger van de kaalheid en duisternis buiten. Deze versieringen helpen ons om het binnen warm en gezellig te maken.

 

Viering

Het branden van kaarsen is een belangrijke herinnering aan het licht waar we op wachten. Iedere advent wordt een van de vier kaarsen op de adventskrans aangestoken, zodat er uiteindelijk vier branden. Steeds een beetje lichter. In een ritueel kun je ook kaarsen aansteken waarop je met bijenwas symbolen of versieringen hebt gemaakt. Spreek in gedachten of hardop je wensen uit en brandt jouw kaars. Wij wensen je een prachtige viering en een mooi begin van een nieuwe cyclus.

 

 

Deel en inspireer anderen