Voor ons allemaal geldt dat degene die we het meest liefhebben, ons het heerlijke gevoel kan geven van vleugels hebben, genieten en het gevoel van geluk kan bezorgen. Maar dit is ook degene die ons met een smak op de aarde doen belanden. 

Dit kan maar zo gebeurd zijn, want juist de persoon die zo belangrijk voor je is kan je snel een gevoel van afwijzing geven of kwetsen op onze gevoeligheden. Gewoon door iets simpels; even een ontwijkende blik, niet echt luisteren, een onhandige opmerking.

 

Intimiteit zonder deze gevoeligheden bestaat simpelweg niet. Het mooie is, dat wanneer de band met onze geliefde veilig en krachtig is, je hiermee om kunt gaan. Dit kan jullie zelfs dichter bij elkaar brengen. Maar wanneer we ons niet veilig en verbonden voelen, kan de relatie zomaar ineens in brand staan. 

Verandering is mogelijk wanneer je een patroon ziet, herkent. Dan ben je niet meer gefocussed op ‘de bal’ maar op ‘het spel’, je kunt er als een helikopter naar kijken en het geheel zien. 

Geen veilige verbinding kunnen maken met je partner: een doodlopend patroon vol met verwijten dat jou en je partner alleen maar uit elkaar drijft. Dit blokkeert een gevoel van veiligheid.  Dit patroon houdt meestal niet lang stand. 

Gelukkig zul je denken. Helaas, want meestal maakt het plaats voor een volgend patroon van eisen en terugtrekken. Dit is een protest reactie tegen het gemis van het veilige gevoel dat we allemaal in onze relatie nodig hebben. 

Een volgend patroon is vaak die van verstijven en vluchten, vaak als het gemis aan veiligheid binnen de relatie langere tijd heeft geduurd. Op een gegeven moment worden eigen behoeften en emoties ver weg opgeborgen, waardoor er een murw en afstandelijk gevoel tussen elkaar overblijft. 

Niet om echt blij van te worden, vind je wel? In de loop van onze liefdesrelatie raken we allemaal wel eens verstrikt in deze patronen. Soms herhalend, soms destructief ingesleten, soms leidt het tot een constructieve groei met je geliefde. Van elke ervaring leren we weer iets bij. 

  • Wat helpt is je beperken tot wat er in het hier en nu tussen beiden gebeurd
  • Kijk naar de vicieuze cirkel waarin je ronddraait. Als je deze kunt zien, ben je er al uitgestapt en kun je andere keuzes maken. 
  • Kies voor een opbouwende houding. Deel bijvoorbeeld met je geliefde wat er in jou gebeurd en wat je graag zou willen. “Ik heb de neiging om … En dat doe ik omdat ik zo probeer om te gaan met moeilijke gevoelens en een manier te vinden om dit patroon te veranderen. Ik doe dat in de hoop dat….”

Alles wat je in de buitenwereld ziet, is een weerspiegeling van jouw binnenwereld. Dit is van toepassing op alles wat je in je leven tegenkomt. Door zicht te krijgen op deze spiegels, ontdek je patronen van jezelf waar je je nog niet bewust van was en kom je tot antwoorden en inzichten. Wanneer je jouw ongemakkelijke gevoelens nader onderzoekt en er niet de strijd mee aangaat, kom je meer te weten over je bewuste en onbewuste acties en reacties. 

We zijn geen slachtoffer van onze omgeving, je hebt jouw eigen leven in de hand. Wat op het eerste zicht als een tegenslag lijkt, kan een zegening zijn die je inzichten en groei brengt voor belangrijke stappen in je leven. 

Het is maar net hoe je kijkt naar wat er in jouw hart roert. Realiseer je dat we allemaal geliefd willen zijn. Het is onze grootste schat, jij kunt jezelf vleugels geven en een ander inspireren. 

 

Bron: geïnspireerd op het boek Houd me vast van Sue Johnson
Houd me vast Sue Johnson Lichtwerkplaats

Deel en inspireer anderen