Om het beste uit je leven te halen, moet je dit echt weten: waar het om gaat is dat je zelf doet, dat je zelf voelt en zelf ervaart. Over het onderwerp wordt veel geschreven en gesproken, ook nu as we speak. 

Uitvoeren wat een ander je verteld, heeft weinig zin. Het kan leuk zijn, gezellig, mooi, een goed tijdverdrijf. Maar met jouw binnenwereld heeft het niets van doen. Om het beste uit je leven te halen, is er is namelijk maar 1 sleutel: dat ben jijzelf. 

 

Jouw gevoel, jouw intuïtie. Want alleen dan gaan de dingen echt door jou heen, doorleef je ze en landen ze in jou; de ervaring blijft en elke cel van je geheugen. Of je dat nu wil of niet, het is natuurlijk. Je kunt beter minder ondernemen en het op deze manier uitleven, beter dan meegaan in de snelte van de ratrace met veelheid en voorgeschreven patronen. 

De vraag is wel: hoe doe je dat dan?

Wel, je moet goed in verbinding staan met jezelf zodat je alert bent op de signalen van jouw systeem, van jouw lichaam. Voor deze hechtere afstemming op jezelf, moet je tijd maken, ruimte. Het vraagt jouw aandacht. Daarbij is het goed je extra te realiseren dat ‘het’ niet iets buiten jezelf is, maar dat je dit zelf bent. Dit klinkt misschien wat gek, maar het is goed dit zo bewust tegen jezelf te zeggen: ‘het is tijd voor aandacht aan mezelf’. 

Wanneer je dit gedaan hebt, hoe je dit ook doet – bijvoorbeeld door te wandelen, je even terug te trekken in je eigen kamer – zul je merken dat er steeds makkelijker een stilte in jezelf gaat vallen. Dát heb je nodig. Ik hoef natuurlijk niet te vertellen dat je alle afleidingen even uitgezet hebt. Zodra je zit en deze stiltes tot je laat komen, heb je echt álles wat je nodig hebt in handen.

Meer dan jezelf in stilte is absoluut niet nodig om een vervuld leven te leiden. Deze stilte geeft jou alle antwoorden die je zocht of waar je naar verlangt. Echt. Geen stapels zelfhulpboeken, cursussen of trainingen. Ja, dat kan natuurlijk omdat je het leuk vindt, maar laat dat dan ook echt de enige reden zijn. 

Voor jouw inzichten, antwoorden, vervulling, heb je alleen jezelf in stilte nodig

Probeer het maar. Liefst elke dag als het kan een kwartiertje. Ervaar maar wat er gebeurd. Eerst misschien nog weinig en denk je ‘Wat zit ik hier nou te zitten’, maar hou vol. Een week, twee weken. Zit in stilte met jezelf. Stel je open en kijk welke veranderingen zich in je leven voltrekken. 

Let wel, de inzichten of antwoorden komen misschien niet perse in dat kwartiertje stilte, die geeft alleen de ruimte, de lucht. Doorheen de dag, zomaar op een moment, krijg je dat inzicht of weet je ineens het antwoord. Je zult merken dat er zaken in je dagelijkse leven veranderen op zo’n manier dat je meer vervulling ervaart. Op een goed moment besef je dat je leven gevuld is met momenten van vervulling…. Go!

 

Vertel je me wat dit voor jou doet, wat het je brengt? Jouw reactie geeft inspiratie om nog veel meer inzichten te delen. 

Tiara Dijkhof – Projectonwikkelaar, coach en schrijfster

Tiara Dijkhof inspireert en helpt anderen de beste versie van zichzelf te zijn en vervulling te ervaren in het dagelijkse leven. We hebben allemaal een missie, hoe groot of klein die er ook uit moge zien. We hebben allemaal een talent en kwaliteiten om te delen met de wereld om ons heen. Iedereen is onderdeel van een groter geheel. Ik ontwikkel projecten, coach en schrijf graag rondom sociale thema’s waarbij authenticiteit, creativiteit en duurzaamheid mijn kern zijn.

Deel en inspireer anderen