Verliefdheid brengt niet alleen je hoofd op hol, ook in de rest van je lichaam gebeurt er van alles.

Je krijgt hartkloppingen, vlinders in je buik, zwetende handen en veel energie en opwinding. Dit komt door hormonen en is lichamelijk te verklaren. Maar wat gebeurt er precies in ons lichaam als we verliefd zijn?

Dit doet de liefde met jou!

Je autonome zenuwstelsel regelt je ademhaling, spijsvertering, het verwijden en vernauwen van bloedvaten en je hartslag. Bij verliefdheid zorgt noradrenaline in je hersenen voor de aanmaak van adrenaline, het bekende stresshormoon. Dit hormoon geeft aan je zenuwstelsel door dat je hart sneller moet kloppen. Zo kan bij een verliefd persoon de hartslag oplopen tot 180 slagen per minuut! Dit is even hoog als bij iemand die een parachutesprong maakt!

Amfetamines onderdrukken het hongergevoel en jagen de bloedcirculatie omhoog. Hierdoor krijg je het gevoel alsof er ‘vlinders in je buik’ zitten.

Het liefdeshormoon oxytocine en alcohol veroorzaken allebei hetzelfde gevoel. Als je heel erg verliefd bent, voel jij je, net als na een glaasje te veel, minder angstig of geremd en je zelfvertrouwen krijgt een boost. Je voelt je letterlijk dronken van verliefdheid!

Het hormoon dopamine zorgt ervoor dat je niet meer realistisch kunt kijken naar je geliefde. Je denkt dat jouw grote liefde de mooiste en geweldigste persoon op de wereld is. Dat beeld klopt natuurlijk niet met de werkelijkheid maar ben je zo onder invloed dat je dat niet ziet. Pas als de eerste verliefdheid uitdooft en de dopaminespiegel in je bloed inmiddels flink is gedaald, merk je zijn of haar slechte eigenschappen op.

Het gevoel van heftige verliefdheid zal in de meeste gevallen na anderhalf tot vier jaar verminderen. Op dat moment wordt of de relatie verbroken of de verliefdheid verandert in houden van. Dan worden andere dingen belangrijker, zoals steun, vertrouwen en geborgenheid die samen de basis kunnen vormen voor een langdurige liefdesrelatie.

Endorfine neemt nu de belangrijkste plaats in. Dit hormoon lijkt op de rustgevende pijnstiller morfine en zorgt voor een ontspannen gevoel. Het neemt tevens angsten weg, zodat jij je prettig voelt in de buurt van je liefdespartner.

Zo bezien is verliefdheid eigenlijk slechts een chemische proef die gelukt is.
Misschien niet direct een romantisch idee. Maar het is natuurlijk wel zo dat alleen die ene speciale persoon bij jou deze chemie teweeg kan brengen.