Overwin je spirituele eenzaamheid!

 

Ben jij op het spoor gezet naar een spirituele ontwikkeling?

Is er misschien iets gebeurd dat je ertoe aanzette om op zoek te gaan naar je spirituele bewustzijn? Of deed je een korte cursus of retraite en kwam je terug met een verlangen naar meer? Misschien was je gewoon nieuwsgierig naar de lessen en betekenis van de dingen om je heen. Hoe dan ook, je bent op zoek gegaan naar meer verdieping in je leven, een keuze die je op een onomkeerbare reis zette.

De definitie van spirituele eenzaamheid

Wanneer je op spiritueel vlak “wakker” wordt zou je dat graag van de daken willen schreeuwen. Je deelt je verhaal met iedereen die het wil horen, in ieder geval met je directe omgeving. Je wilt dat iedereen dat meemaakt. Maar in plaats van dat iedereen net zo enthousiast is zul je eerder minimaal worden begroet met een vriendelijke afwijzing. Familie en vrienden denken dat het maar een fase is, of ze vinden je gewoon een beetje raar. 

Op dat moment begint de eenzaamheid

Misschien verandert je relatie en scheiden jullie wegen. Of je vrienden bellen minder vaak om iets af te spreken. Kortom, je merkt dat er een barrière ontstaat tussen jou en de mensen om je heen. Je ontdekt dat je alleen bent op jouw queeste, dat anderen jouw verlangen om je passies te volgen niet met je delen. Dat kan hard aankomen.

Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen alleen zijn en alleen zijn met jezelf. Als je dat begrijpt zul je er makkelijker mee om kunnen gaan.

Hier zijn 10 strategieën die je kunnen helpen om innerlijke vrede te vinden op je spirituele reis:

1 – Zet dingen in perspectief

Als je leert te begrijpen dat dit leven alleen maar een druppel in de oceaan van oneindigheid is leer je ook hoe je relaties onderdeel zijn van die druppels. Je kunt gewoon blijven omgaan met jouw vrienden, ook al zijn ze niet op dezelfde reis. Je hoeft je ook niet als hun missionaris voor te doen. Iedereen is op zijn eigen weg en heeft zijn eigen wensen en dromen. Leer wat je wilt leren en houd ruimte over om plezier te maken. Anderen zullen hun weg wel vinden, op hun tijd. 

2 – Neem een huisdier als je dat nog niet hebt

De zielen van huisdieren zijn geweldig. Ze houden onvoorwaardelijk van je. Ze leren ons hoe we zouden moeten zijn. Eenvoudig in onze materiële behoeften, vreugdevol en vrijgevig, en ontvankelijk voor liefde.

3 – Werk vanuit een optimistische visie, niet vanuit angst

Het is makkelijk om in een negatieve overtuiging te blijven hangen dat niemand je begrijpt, en dat we nooit meer het nauwe contact met anderen kunnen delen. Mensen met dezelfde spirituele behoeften en zoektocht. Als dit soort gedachten opkomen en je van je pad laten afdwalen is het goed om ze te stoppen.

Onthoud die druppel in de oceaan. En als je beter kijkt zul je ontdekken dat steeds meer mensen op eenzelfde pad zijn als jij. Als je vasthoudt aan je nieuwe overtuigingen zul je uiteindelijk gelijkgestemden ontmoeten.

4 – Ga vaker de natuur in

Depok Chopra stelt dat contact met de natuur essentieel is voor spirituele groei. Als je naar buiten gaat in deze geweldige schoonheid zul je begrijpen dat de Wijsheid je precies geeft wat je mogelijkerwijs nodig hebt in dit leven. 

5 – Zie lichtpunten voor anderen

Je hoeft dan niet voor missionaris te spelen. Maar je kunt in je dagelijkse meditatie ruimte maken voor positieve liefdeswensen voor je vrienden en familie. Hierdoor verbind je je met hen op spiritueel niveau. Ze kunnen zomaar die gedachtenvibraties van jou opvangen die jij ze toezendt.

6 – Ontwikkel een ochtendroutine die eenzaamheid incalculeert

Als je s’ochtends wakker wordt kun je jouw stemming verbeteren naar tevreden of gelukkig. Dit doe je door dagelijks affirmaties uit te spreken als mantra’s. Visualiserende meditaties zijn ook krachtig en zullen je ochtend vervullen met een vleugje doelbewustheid. Het is moeilijk om je alleen te voelen als je weet dat de Wijsheid aan het werk is en altijd het beste met je voor heeft. 

7 – Laat de wereld voor wat hij is

Dit betekent niet dat je gedachteloos en onproductief door je leven moet zweven gedurende je leven op aarde. Je hebt het nodig om je te tonen en om iets teweeg te brengen in de wereld. Als je spirituele bewustzijn groeit zul je zien dat je je kunt ontspannen en dingen laten gebeuren zonder veel stress. Als je dit doet zul je verbaasd zijn hoe de dingen op hun plek kunnen vallen. 

8 – Werk vanuit liefde

Je hoeft niet gearmd te lopen met iedereen in de wereld. Je zult het oneens zijn, je zult willen beoordelen. Maar doe dat niet. Als je onthoudt dat iedereen op zijn eigen pad is zul je in staat zijn om van ze te houden om wie ze zijn, en op welke plek zij op dit moment zijn. Hun weg is niet de jouwe. Maar we zijn allemaal onderdeel van de Universele Wijsheid, en die bestaat uit liefde. Perfecte liefde. Jouw werk is om die liefde naar iedereen te laten stralen.

9 – Zoek gelijkgestemde anderen

Er zijn duizenden spirituele centra. Bezoek ze, verken ze, en ontmoet mensen. Ga daarmee door tot je mensen ontmoet die goed passen bij jou. Als je daar inburgert zul je nieuwe vrienden vinden, relaties ontwikkelen en in gezelschap verkeren. 

10 – Wees vriendelijk voor jezelf

De dingen in de wereld zijn er voor jou om van te genieten. Je kunt rustig deelnemen aan de materiële wereld zonder eraan gehecht te zijn. De dingen die tijdelijk plezier geven zijn leuk. Dus maak van jezelf geen martelaar vanwege je spirituele groei. IJs is lekker en dat is geen schande. Nieuwe kleren zijn goed, van baan veranderen of promotie is helemaal geweldig.

Je hebt het recht om te genieten van de goede dingen op deze wereld. Dus doe daar iets mee. Degenen die een hoger spiritueel doel zoeken zijn nog steeds in de minderheid. Dus het is makkelijk om je geïsoleerd te voelen en je van anderen af te scheiden. Maar als je van deze strategieën gebruik maakt en vertrouwt op wat het Universum je biedt zul je je niet alleen voelen.

 

Herken jij je in de spirituele eenzaamheid? Hoe ga jij daarmee om?

Deel en inspireer anderen