Slaap is onontbeerlijk voor een goede gezondheid en om lekker in je vel te zitten. Maar dankzij ons overbezette leven krijgen velen van ons onvoldoende slaap.

Dit probleem kan de oorzaak zijn van aandachtsproblemen, irritatie, spijsverteringsklachten, een slecht inschattingsvermogen en slaperigheid overdag.

 

Slaapstoornissen

Slaapstoornissen worden ook gelinkt aan fysieke klachten waaronder diabetes, hoge bloeddruk, problemen in je immuunsysteem en een verhoogd risico op hartafwijkingen, depressies, zelfmoorden en risicovol gedrag. Dus goede slaapgewoontes verbetert zowel je fysieke als je mentale gezondheid. Het verbetert je levenskwaliteit en helpt om efficiënt te functioneren. Maar wat zijn die manieren om je slaapgewoontes te verbeteren?

Onze dosha’s, of de constitutie van ons lichaam en onze geest

De Ayurveda, een Indische gezondheidsleer, geeft inzicht in het evenwicht tussen lichaam en geest. Deze leer is voor een groot deel gebaseerd op de verdeling van de dosha’s. Elke dosha is opgebouwd uit twee van de vijf elementen.

  • Vata dosha: Lucht en ruimte.
  • Kapha dosha: Aarde en water
  • Pitta dosha: Vuur en water.

Ieder mens bestaat uit al deze drie dosha’s. De ene is wat meer aanwezig dan de ander en dat is per individu anders. Deze dosha’s beheersen ook de circulaire ritmes van het leven. Als de zon bijvoorbeeld op zijn hoogst staat, tussen 10.00 en 14.00 uur, is het voornamelijk Pittatijd.

Een tijd van veel energie en een hoog metabolisme. Van 22.00 tot 2.00 uur ’s nachts is het ook Pittatijd, een tijd waarop nieuwe neurologische routes worden aangelegd en informatie wordt geïntegreerd.

Volgens de ayurveda is slapen tussen 22.00 uur en 2.00 uur dus speciaal belangrijk voor een goede mentale gezondheid en cognitieve functies. Slapen tijdens deze tijd is ook belangrijk om je lichaam te helpen genezen, je hormonen in balans te brengen en je immuunsysteem te verbeteren.

Hoe kun je je slaapgewoontes verbeteren?

Er zijn een aantal belangrijke stappen die je kunt nemen om je slaapgewoontes te verbeteren.

  1. Maak tijd vrij om te slapen. Vaak is slaap het eerste waar drukke mensen op inleveren. Terwijl juist de slaap zo goed helpt voor je productiviteit en welbevinden.
  2. Vermijd middelen zoals nicotine, cafeïne, of alcohol, want dit kan invloed hebben op je slaap. Zowel nicotine als cafeïne werken stimulerend. Alcohol veroorzaakt een tijdelijke slaperigheid, maar kan juist een diepere slaap verstoren. Hierdoor zul je je de volgende dag bij het ontwaken vermoeid voelen.
  3. Ga na het avondeten nog een tijdje wandelen of doe een aantal eenvoudige yogaoefeningen. Beweging is goed voor een betere slaapkwaliteit. Na beweging val je sneller in slaap en je slaapt dieper. Maar als je vlak voor bedtijd gaat sporten werkt dat juist weer averechts. Je hebt dan teveel energie om te slapen.
  4. Begin een avondritueel. Een ritueel helpt als signaal voor je lichaam dat het tijd is om te ontspannen. Je kunt zo een rustig moment voor jezelf creëren om te ontladen. Het is niet handig om tijdens zo’n moment een beeldscherm te gebruiken omdat het felle licht je slaapritme beïnvloedt. Een avondritueel kan bestaan uit een ontspannende douche of bad, ontspannende muziek luisteren, kruidenthee drinken, en verder alles wat jouw lichaam helpt te ontspannen.
  5. Creëer een comfortabele slaapomgeving. Door je slaapkamer aantrekkelijk, rustig en koel te houden wordt het een ontspannende ruimte om lekker in te slapen.
  6. Als je in bed ligt kan een ontspannende bodyscan helpen. Nodig elk lichaamsdeel uit om de spanning los te laten. Je kunt ook een mantra herhalen, zoals bijvoorbeeld: ”Om Agasthi Shaheena” ( Om Ah-gah-stee Shah-ee- nah). Herhaal dit tot je in slaap valt. Dit kun je hardop doen of zachtjes in jezelf.
  7. Vermijd middagslaapjes. Hoewel je je vermoeid kunt voelen overdag, zeker als je ‘s nachts niet goed slaapt, is het toch belangrijk om middagdutjes te vermijden, zeker wat later op de dag. Door deze slaapgewoonten in te voeren en/of aan te houden zul je ‘s nachts beter kunnen doorslapen. Op die manier doe je jezelf en je gezondheid een groot plezier en je staat jezelf toe om de rust te pakken die je nodig hebt.

Als je overdag veel stress ervaart heeft dat invloed op je nachtrust. Om dit te voorkomen kan een dagelijkse meditatie helpen.

Ook kan het helpen om een goed werkschema aan te houden, taken te delegeren, regelmatig te lachen en voldoende plezier te maken. Zo zul je niet alleen beter kunnen slapen, maar je zult overdag ook beter in je vel komen te zitten.

 

Hoe goed slaap jij? Heb jij nog bijzondere slaapgewoontes?

 

 

Deel en inspireer anderen