Het is op dit moment een voedingstrend! Onder raw food wordt het eten van plantaardige voeding bedoeld die niet boven de 42 graden Celsius verhit is geweest.

Door voeding te pureren, te mengen en onder de 40 graden Celsius langzaam te drogen wordt een gevarieerd menu verkregen waarbij veel gangbare voedingsmiddelen worden vervangen door een rauwe variant.

 

Dit vergt wel wat inlezen, voeding voorbereiden en doorzettingsvermogen. Raw food eters vertellen bijvoorbeeld dat hun lichaam eerst moet detoxen (ontgiften) als een soort van afkickverschijnsel van gekookte of gebakken voeding. Er wordt wel bij gezegd dat ze er veel energie door krijgen en dat dit de motivatie is om door te zetten.

Raw food is onderwerp van veel discussie. De raw food fanaten beweren dat dit de gezondste manier van leven is omdat je alle voedingsstoffen in producten heel laat door niet te verhitten.

Anderen beweren dat het te eenzijdig is, en dat je, door niet te verhitten, extra energie van het lichaam vraagt voor het verteringsproces, en dat niet iedereen daarom zomaar over kan gaan op een raw food dieet. Het verwarmen van voeding kan tenslotte ook energie toevoegen aan je eten.

Omdat dierlijke producten meestal verhit zijn, of verhit moeten worden voor je ze kunt consumeren, kan een raw food dieet alleen uit plantaardige voeding bestaan.

Bestanddelen van een dieet zijn: groene bladgroenten, alle andere groenten (bijvoorbeeld wortelgroenten, knolgroenten, koolsoorten), vers en gedroogd fruit, noten, zaden, wilde planten, zeewier, algen (spirulina, chlorella, blauwgroene alg), super foods, gekiemde zaden, granen en peulvruchten.

Bovengenoemde voedingsmiddelen kunnen op heel veel manier gegeten worden: als salades, smoothies, soepen, sappen, crackers, koekjes, gebak, snoepjes of zo uit de hand.

De keuken is een heel uitgebreide keuken. Er bestaan wereldwijd al heel wat restaurants, waar je complete menu’s kan bestellen, waarvan je in eerste instantie niet eens zou denken dat ze rauw waren. Vaak zijn het echte haute cuisine keukens.

 

Heb jij wel eens een periode raw food gegeten? Wat zijn jouw ervaringen?

Deel en inspireer anderen