Contact hebben met een paard heeft iets bijzonders, iets magisch. Het is een groot en indrukwekkend dier. Ze hebben enorme spierkracht en geven een gevoel van overwicht.

Tussen paard en mens ontstaan bijzondere contactmomenten. Zo kunnen paarden mensen raken op een diep niveau. Met de juiste coaching en begeleiding kan deze interactie je helpen bij je persoonlijke ontwikkeling.

 

Waarom paarden?

Een paard is een vluchtdier en daarom zeer omgevingsbewust. Je wordt onderdeel van zijn kudde als je in contact bent met een paard. Het paard zal jouw lichaamstaal observeren en energie aanvoelen.

Een paard kan bijvoorbeeld erg goed waarnemen of jouw gevoel en handelen overeenkomen. Het zal in een split second bepalen of je te vertrouwen bent. En of hij de leiding zal nemen of dit aan jou overlaat. Dat zit in zijn natuur. Een paard zal eerlijk en direct op je reageren. Deze spiegel is echt en puur.

Waar een therapeut misschien nog nadenkt over hoe iets te verwoorden, heeft een paard al gereageerd. Dat kan ook confronterend zijn. En waar je bij mensen nog kan doen alsof, heeft een paard al door je heen geprikt.

Je kan een paard daardoor niet om de tuin leiden. Doordat het paard zo direct reageert, brengt het je in contact met jezelf. Je ervaart direct je eigen gevoelens en gedachten. Dit brengt bewustwording teweeg.

Wat kan je er mee?

Coachen met paarden is oplossingsgericht. Je kan andere mogelijkheden gaan zien om met een situatie om te gaan. Het mooie is dat je in contact met paarden ook kan experimenteren met nieuwe vaardigheden.

Voorbeeld: je hebt moeite met je grenzen aangeven. Een paard zal je dit laten zien door teveel in je persoonlijke ruimte te komen. Maar zodra je gaat oefenen met grenzen stellen, zal een paard ook direct laten zien wat het effect daarvan is. Hierdoor gaat er vertrouwen ontstaan om dit ook toe te passen in het dagelijks leven.

Een coachingsessie met een paard kan je confronteren, maar het hoeft helemaal niet zwaar te zijn. Het kan ook je kwaliteiten bloot leggen of doen verrassen, verheugen, lachen, verwonderen of aanmoedigen.

Daarnaast is de coach aanwezig tijdens de sessie om te ondersteunen bij wat er met jou gebeurt. De coach helpt bij het verwoorden van wat je ervaart, hierop te reflecteren en bij het zetten van vervolgstappen. De coach waarborgt ook de veiligheid.

Toch nog spannend? De grootsheid van een paard is niet noodzakelijk voor een sessie, ook shetlanders zijn fantastische spiegels.

Magisch?

Interactie met een paard heeft iets magisch. Het contact gaat voorbij het praten. Maar het is zeker geen hocuspocus! Coachen met paarden is een transparante coachingsvorm. Alle sessies vinden plaats zonder trucjes, bovennatuurlijke krachten of stiekeme snoepjes. We halen feedback uit onze natuur. Dat is voor veel mensen een indrukwekkende ervaring.

 


rianne kippers equine assist coachRianne Kippers is 
Toegepast psycholoog en Equine assisted coach 

Wil je ook een keer een coaching sessie met een paard ervaren? Neem contact op voor meer info of een intake:
riannekippers@hotmail.com of 0649370319.

Deel en inspireer anderen