Over mindfulness wordt veel geschreven en vaak gaat het dan over hoe je kunt leren om bewuster en gelukkiger te zijn door in het hier en nu te leven.

Maar mindfulness impliceert ook een open houding naar hoe het leven zich aan je ontvouwt. 

 

Mindfulness is een vorm van meditatie en een levenshouding, waarin je leert accepteren wat er op je pad komt. Dit kunnen positieve en negatieve ervaringen zijn. Door dit te aanvaarden leer je dingen te nemen zoals ze komen, zonder ze beter of anders te willen maken. 

Negatieve ervaringen en gebeurtenissen zijn soms onvermijdelijk en inherent aan het leven. We kunnen wel de manier waarop we in het leven staan beïnvloeden, maar het leven gaat zijn gang en wij kunnen niet altijd de loop van de dingen bepalen. 

Ter illustratie dit verhaal uit het Boeddhisme, de bakermat van mindfulness:

Er was eens een boer die een prachtig paard bezat. Op een dag besloot het paard weg te lopen en de buurman van de boer zei: “Wat vreselijk dat je dit is overkomen, wat een verlies.” De boer antwoordde droog: “Misschien is het goed, misschien is het slecht.” De volgende dag kwam het paard terug samen met een ander paard en de buurman zei: “Dat is nog eens een geluk, nu heb je twee paarden.” De boer gaf hetzelfde antwoord: “Misschien is het goed, misschien is het slecht.” De volgende dag viel de zoon van de boer van het nieuwe paard en brak zijn been, waarop de buurman zei: “Dat is pech.” En natuurlijk gaf de boer hetzelfde antwoord.

Spoedig daarop brak de oorlog uit en werden alle jonge mannen opgeroepen voor het leger, behalve de zoon van de boer die niet kon vechten omdat hij zijn been gebroken had. De buurman zei: “Wat een mazzel.” En de boer antwoordde: “Dat weet je maar nooit.”

 

Dit verhaal is afkomstig uit het boek Dansend tussen vreugde en verdriet, van Mansukh Patel en Rita Goswami.

Wil je graag meer weten over mindfulness? Dit kan op www.mindfulness.startpagina.nl. Hier zijn ook online trainingen mindfulness te volgen.

 

 

Deel en inspireer anderen