Je overgrootmoeder gebruikte ‘m waarschijnlijk ook al: de hooikist.

Ideaal om je gerechten in te garen en warm te houden in drukke dagen of als er veel gekookt moet worden.

 

Een ouderwetse hooikist

Een ouderwetse hooikist is, het woord zegt het al, een houten kist met een deksel, gevuld met hooi. Het idee is eigenlijk heel simpel. Je brengt voedsel aan de kook, laat het even kort doorkoken en daarna zet je de pan in de hooikist om verder te garen. Het hooi werkt isolerend, waardoor de inhoud van de pan goed warm blijft en het eten rustig verder gaart.

Voordelen van koken met een hooikist is dat gerechten niet kunnen aanbranden, er is geen vochtverlies, vitaminen blijven behouden en de langzame garing geeft een mooier eindresultaat én een betere smaak. Ideaal voor stoofschotels, aardappels, rijst, pasta, en groenten die wat langer moeten koken, of om eten warm te houden voor de laatkomers. Bovendien bespaar je met de hooikist gas en elektriciteit en heb jij zelf ook even de handen vrij en tijd voor wat anders.

Eenvoudig zelf te maken

Een hooikist is vrij eenvoudig zelf te maken. Je kunt zelf een kist van hout of multiplex timmeren en vullen met hooi, maar je kunt ook schapenwol, lappen, oude kranten of fiberfill gebruiken als isolatiemateriaal. Of beplak de binnenkant van de kist met een laag piepschuim. Als je een grote koelbox hebt kun je deze ook gebruiken. Het principe werkt dan omgekeerd: het houdt warm in plaats van te koelen.

Rijst koken:

Rijst kook je eenvoudig door simpelweg een hoeveelheid rijst met water (3 kopjes water en 2 kopjes rijst) aan de kook te brengen, 2 minuutjes laten doorkoken en dan de pan verplaatsen naar de hooikist. Na een uurtje heb je een mooie droge rijst. Maar je kunt dit ook rustig een paar uur laten staan. Ideaal als je overdag weg moet en als je tegen etenstijd thuis komt…meteen aan tafel!

Zelf een hooikist maken? Op http://www.landleven.nl/Culinair/Algemeen/2010/11/De-hooikist vind je een werkbeschrijving.

Een kleiner exemplaar is de hooimadam. Info en recepten vind je op http://www.hooimadam.com/ en http://www.mytaste.nl/

Deel en inspireer anderen