Hou je van de natuur en trek je er graag op uit? Dan kom je ongetwijfeld vaak dit mooie kleine plantje met paarse bloemetje tegen: de Hondsdraf. Je kunt ‘m bij verschillende kwaaltjes gebruiken en zelfs door je salade mengen. 

Van verse Hondsdraf kan je een heerlijke thee maken, met een aangenaam kruidige smaak die neigt naar munt. De plant wordt wel als geneeskrachtig kruid toegepast tegen onder meer jeuk en bij wonden. Het werkt ook tegen de jeuk die je krijgt van brandnetels, handig want de Hondsdraf groeit vaak in de buurt van brandnetels.

Wondrank, zo werd Hondsdraf vroeger ook wel genoemd. Omdat de plant groeit als een rank en veel werd gebruikt bij wonden. Maak zelf een papje door op een blad te kauwen en het dan op een wondje te leggen. Last van een insectenbeet of huiduitslag? Los blad over de plek wrijven helpt!

Jicht, reuma of ontstekingen? Dan helpt Hondsdraf omdat het ontzurend werkt. Je kunt een tinctuur gebruiken van Hondsdraf en dat innemen als je hoest, last van bronchitis hebt, of preventief bij hooikoorts. Ook op ons zenuwstelsel heeft het een positief effect: kalmerend en ontkrampend. Heilzaam voor lijf en leden en de tinctuur is makkelijk zelf te maken. Bij ernstige of aanhoudende klachten is het natuurlijk wel belangrijk langs een arts te gaan. 

Veelzijdig plantje 

De Hondsdraf is een veelzijdig plantje met mooie blauwe bloemetjes dat in deze tijd van het jaar, maart / april maar zelfs tot oktober, zeker veel te vinden is. Ga lekker de natuur in en pluk onderweg dit plantje. Wel even opletten dat je op een schone plek plukt waar geen verkeer langskomt en thuis even wassen in een vergiet. 

Hoe maak je een tinctuur?

Hondsdraf LichtwerkplaatsJe kunt de stengel, blad en bloemetjes gebruiken. Meestal is het 1/3 plant aangevuld met alcohol. Je gebruikt 96% alcohol, te vinden bij de drogist. Maar je kunt ook Wodka gebruiken. Zorg voor een schone pot, deze vul je met de Hondsdraf. Je giet de alcohol tot aan de rand. Doe de deksel op de pot en schud even goed door. Hierna zet je de pot op een lichte plaats maar niet in de zon en laat je deze 6 weken staan.

De tinctuur kun je als het klaar is gebruiken bij kwalen, 3 x per dag 20 druppels in wat water innemen, of als het een acute klacht is vaker. Kinderen geef je het aantal druppels per levensjaar. 

Hondsdraf op je bord!

Maak er een lekkere pesto van, verwerk in soep of salade of bak mee in een omelet. Gebruik alleen de jonge blaadjes en de bloemetjes. De smaak is pittig en kruidig. 

Recept Pesto! 

Lekker voor door de pasta of een salade. Pluk 2 handjes blaadjes en bloemetjes van de Hondsdraf, dat is ongeveer 50 gram.

Ingrediënten

  • 50 gram pijnboompitten 
  • 50 gram verse hondsdraf 
  • 2 knoflookteentjes 
  • 1/2 tl zeezout 
  • 30 gram parmezaanse kaas 
  • 20 gram pecorino 
  • 125 ml olijfolie

Bereiden

Doe de pijnboompitten, hondsdraf, knoflook, zout en olie in een keukenmachine en pureer tot een glad mengsel ontstaat. Doe het mengsel in een kom en roer de kaas erdoor. Eet smakelijk!

 

Ga lekker de paden op de lanen in, de natuur is prachtig en geeft ons zoveel! Heb jij een mooi verhaal over jouw ervaring met de kracht van de natuur? Laat het ons weten!