Iedereen heeft minstens één passie in zijn leven. Zelfs als je die nog niet ontdekt hebt.
Vind jij het lastig om jouw passie te vinden? Deze vragen helpen je op weg.

“Ik zou wel graag willen weten wat mijn passie is, ik voel me nu zo verloren. Ik heb van alles geprobeerd, wandelen, hobby’s variërend van breien tot schilderen, winkelen. Maar er is niks waar ik écht oprecht blij van wordt…”

Toch is het vinden van je passie niet per se erg moeilijk. Het vergt even wat nadenk werk en er zijn een aantal vragen die je kunnen helpen. Het is fijn als je leeft en werkt vanuit je passie. Want alles wat je doet zal je veel gemakkelijker afgaan, alsof je in ‘the zone’ bent.
Mensen die van hun passie hun beroep hebben gemaakt roepen vaak dat ze niet het gevoel hebben te werken. Het is een liefde, een passie. Dat zijn over het algemeen ook heel gelukkige mensen. Het gaat gemakkelijk, met plezier, het geeft je energie en voldoening. Alles waar je niet goed in bent (of geen passie voor voelt) levert stress en wrijving op. Dat kost energie. Moest je vroeger leren voor geschiedenis, het saaiste vak op school, dan was dat een opgave. Maar voor Frans, de mooiste taal op aarde, was het een peulenschilletje.

Maar hoe vind je je passie nou eigenlijk?
Door eens na te denken en stil te staan bij de volgende vragen kun je er achter komen.

1 Waar word ik blij van?

Dit is wellicht de lastigste vraag. Want iedereen rent maar door en doet van alles op de automatische piloot. Sta even stil bij dat waar jij écht blij van wordt.
Wat deed je graag als kind? En toen je op de middelbare school zat? Wat maakt dat jouw dag geslaagd is? Wat gaat jou moeiteloos af, waar krijg jij energie van? Waar kun jij helemaal in opgaan en doet je de tijd vergeten? Denk niet in onmogelijkheden maar laat je gedachten de vrije loop.

2 Wat zijn mijn kwaliteiten?

Waar vind jij jezelf goed in? Welke rol ligt jou goed in een groep? Waar zit jouw kracht? Vraag het eens aan mensen om je heen, familie, vrienden, kennissen, collega’s. Luister goed naar wat ze jou vertellen want hier heb je veel aan.

3 Wat is mijn levensmotto?

Is er iets wat je wilt bereiken? Wat voor jou belangrijk is en waarde geeft aan je leven? Hoe wil je in het leven staan en wat wil jij betekenen? Door dit motto te benoemen kun je jezelf toetsen. Draagt dat wat ik nu doe bij aan wat ik echt wil en waar ik voor wil staan?

4 Wie zijn mijn inspiratiebronnen?

Er zijn altijd mensen (bekend of alleen jou bekend) waar je tegenop kijkt, die jou inspireren. Wat is het precies wat jou inspireert aan hun? Ontmoet en lees over inspirerende mensen en mensen die hun eigen hart volgen. Vraag ze wat hun beweegt, waarom ze doen wat ze doen. Vaak levert dit nieuwe inzichten op, want je hoort anderen vertellen over hun passie. Spiegel ze aan de jouwe en kijk wat je eruit kunt halen voor jouw eigen persoonlijke groei. Sta open voor inspirerende ontmoetingen en passievolle verhalen!

5 Wat springt eruit?

Je hebt alle bovenstaande punten doorlopen en nu maak je de balans op. Zet alle antwoorden en inzichten op een rijtje en wat is dan de rode draad? Welke onderwerpen komen steeds terug en waar loop jij warm voor? Kijk dan pas hoe je het zou kunnen toepassen en wat er dan moet veranderen.

Besef dat vanuit je hart leven en werken de meest solide basis is voor een fijn leven. Waarom? Omdat je je talenten en kwaliteiten optimaal benut, omdat je meer energie krijgt, en plezier, en omdat je een inspiratiebron wordt voor anderen!