Het is weer muggenseizoen. Maar liever heb je ze niet binnen of op je terras uiteraard. Er zijn allerlei chemische middeltjes verkrijgbaar die muggen verjagen of helpen bij muggenjeuk, met allerlei schadelijke neveneffecten. Deze natuurlijke manieren zijn net zo effectief en helemaal puur natuur.

Muggen houden niet van basilicum, lavendel, rozemarijn, kattenkruid en citroengras

Door van deze planten een “prutje” te koken, heb je een natuurlijke en effectief middel om de muggen te verjagen.

Recept:

Doe 2 kopjes water in een pan en breng het aan de kook. Doe vervolgens de blaadjes van de rozemarijn, basilicum, kattenkruid of de lavendelbloesem in het water en zet het vuur uit. Laat het water met de basilicum een uur afgedekt afkoelen en giet het mengsel door een fijne zeef. Giet het gezeefde mengsel in een spuitfles tot deze driekwart vol is en vul het aan met alcohol. Spuit een klein deel in de ruimte waar je de muggen niet wilt hebben.

Lavendelolie of citronella

Druppel wat lavendelolie bij het raam en om het kozijn en de muggen denken wel twee keer na voor ze naar binnen vliegen. Je huid insmeren met lavendelolie helpt ook. Je kunt hiervoor wat druppels toevoegen aan je bodylotion of gebruik hiervoor een biologische huidolie zoals soja- of amandelolie.

Rozemarijn

Wordt je lastig gevallen door muggen tijdens de barbecue, strooi dan wat rozemarijn op de barbecue. Het verjaagt de muggen én geeft ook nog eens extra smaak aan je eten 

Plant knoflook en uien

Muggen hebben een hekel aan de geur van knoflook en uien. Als je die in de tuin plant, blijven ze in elk geval weg uit de tuin. Zoek je iets meer variatie of iets voor op je balkon? Basilicum, citroengras, kattenkruid en goudsbloemen werken ook!

Toch geprikt? Dit helpt tegen de jeuk:

Warmte

Warmte werkt, omdat zo blijkt uit onderzoek door het muggengif een hele kleine ontsteking ontstaat, waar het lichaam op reageert door histamine aan te maken. Dit zorgt vervolgens voor het jeukerige gevoel. Door extra warmte toe te voegen, verdrijf je de histamines rond de bult. Gebruik bijvoorbeeld de lucht van een haardroger, een washandje met heet water of houd je kopje warme thee tegen de muggenbult aan.

Maak een kruis met je nagel

Zet met de nagel een flink kruis op de muggenbult. Net als met warmte druk je zo de jeuk weg.

Azijn

Smeer azijn op de bult. Het helpt ook bij brandnetelprikken. Af en toe herhalen.

Ui

Snij een ui doormidden en wrijf hiermee de over de muggenbult. De zwavel in de ui neutraliseert de stof die de jeuk veroorzaakt.

Tea tree olie

Smeer de bult in met tea tree olie. De jeuk verzacht meteen.

 

“Heb jij nog natuurlijke ideetjes? Laat het ons weten!”

 

geïnspireerd door: Hufffington Post en Gezonder Leven

Deel en inspireer anderen