Als jij terugdenkt aan je laatste museumbezoek weet jij dan nog wat je precies gezien hebt? De meeste mensen lopen in hoog tempo langs de uitgestippelde route zodat ze keurig alle voorwerpen passeren.

Misschien is het een idee om dit eens te veranderen. Het zou zomaar kunnen dat je museumbezoek een extra dimensie krijgt.

 

Misschien zie je niet alle objecten, maar wat je bekijkt zul je wel daadwerkelijk onthouden. Met deze tips maak je jouw bezoek aan een museum tot een mindfulness museumbezoek.

Tips voor een mindfulness museumbezoek:

Vertraag je tempo

Meestal haast je je door het museum. Er is zoveel te zien en je wilt niets missen. Kies in plaats daarvan vijf verschillende kunstwerken uit die je uitgebreid bekijkt. Dit kun je alleen doen, maar het is ook leuk om het met een groep samen te doen, zodat je naderhand je ervaringen met elkaar kunt delen.

Als je de tijd neemt om in stilte gedurende langere tijd naar een object te kijken, kan dat een moeilijke opdracht zijn, of een welkome afwisseling. Het geeft je in ieder geval de mogelijkheid om dieper in contact met het kunstwerk te komen.

Breng je meditatiemoment naar het museum

Vaak mondt een museumbezoek uit in een fotografeersessie. De sport is om zoveel mogelijk leuke foto’s op social media te plaatsen. Hierdoor valt het kijken zelf een beetje in het water. Als je in gedachten voornamelijk bezig bent met het scoren van likes dan ben je met je aandacht niet echt in het moment.

Door voor je museumbezoek een moment uit te trekken om te mediteren zul je meer rust ervaren. Je brein richt zich dan makkelijker op de objecten en je wordt minder snel afgeleid.

Neem een schetsboek mee

Iedereen onthoudt de glimlach van de Mona Lisa, maar de meeste mensen hebben moeite om de setting en details van dat beroemde schilderij voor de geest te halen. Sommige musea moedigen de bezoekers aan om schetsen of tekeningen te maken van de kunstwerken die hen interesseren.

Dit is niet om zelf een kunstenaar te worden, maar om je te helpen om het werk tot in detail te bekijken. De complexiteit van de kleuren in de lucht bijvoorbeeld. Als je de moeite hebt genomen om een schets te maken zul je het je naderhand beter kunnen herinneren.  

Bezoek een beperkt aantal tentoonstellingen

Een manier om ervoor te zorgen dat je ongehaast van een museumbezoek kunt genieten is door het aantal tentoonstellingen te limiteren. Spreek met jezelf af welke je wilt bezoeken. Je offert dan de rest van het museum op, maar in plaats daarvan ervaar je meer contact met de kunstvoorwerpen die je gekozen hebt.

 

Veel plezier!

 

 

Deel en inspireer anderen