Als de wereld je vertelt dat je te emotioneel of overgevoelig bent, is het soms moeilijk om een dergelijke opmerking te negeren en bij jezelf te blijven, helemaal als jij zelf hoog sensitief bent. Er is niks mis met HSP zijn, integendeel zelfs: de wereld heeft gevoelige mensen nodig.

Wat de meeste mensen, die je neerhalen vanwege jouw heftige emoties, zich niet realiseren is dat gevoeligheid aan de basis ligt van menselijke ervaringen. Het is niet iets wat verontschuldiging vereist. In een wereld die overheerst wordt door haat en veroordeling kan een gevoelig persoon al snel overspoeld raken. Maar jouw eigenschappen moeten niet veranderen. Je kunt beter de oorzaak van de pijn benoemen en proberen om dat te helen. 

Dat is precies waarom de wereld gevoelige mensen nodig heeft. Kracht is niet hetzelfde als het onvermogen om pijn te voelen en moed is niet een gebrek aan angst. Kracht is het  voelen van pijn en toch doen wat gedaan moet worden. Moed is het voelen van angst en je doel vinden in het aanschouwen van je angst. Sensitiviteit is niet meer dan een verhoogd wereldbewustzijn en bewustzijn is een vereiste om positieve veranderingen mogelijk te maken. Omdat je in staat bent om dingen te zien en te voelen die andere mensen niet opmerken kun je hen de weg wijzen. Jouw sensitiviteit dient een hoger doel.  

De volgende 11 kwaliteiten (en de manier om ze voor jou te laten werken) zijn vaak aanwezig bij HSP’s. Maar ze zijn niet de meest opvallende indicatoren dat je er een bent. Zou jij een HSP-er kunnen zijn? Onthoudt dat als we weten wie we zijn, we de kracht vinden om onze liefde in de wereld te brengen, in plaats van dat je de wereld zijn stempel op jou laat drukken.

 1. Je hebt een scherp afgestelde sensorische perceptie.
  Je ziet en voelt dingen die anderen niet kunnen waarnemen, letterlijk en figuurlijk. Deze gevoeligheid helpt je om keuzes te maken die jouw hoogste doel ondersteunen. Je wordt beschermd door een innerlijk bewustzijn.
 2. Je hebt bepaalde tegengestelde kwaliteiten.
  Je kunt bijvoorbeeld een innovatieve denker en een natuurlijk leider zijn. Het lukt je om mensen te overtuigen, maar je bent tegelijkertijd kwetsbaar, flexibel en vriendelijk. Een genezer, leraar of helper.
 3. Je voelt je vanzelfsprekend aangetrokken tot een gezonde levensstijl.
  Je dieet is gefocust op organisch voedsel en je reageert sterk op vergiftigende stoffen zoals alcohol of bewerkte producten. Dit beschermt je van nature tegen kwalen die worden veroorzaakt door ongezonde stoffen zoals suiker.
 4. Je voelt je verbonden met mensen, dieren en alle andere levende wezens.
  Als je je afgesloten voelt, of in de stad leeft, loop je het risico om angst en depressie te ontwikkelen. Door contact met de natuur tot een prioriteit te maken zorg je voor een rijker, meer vervullend en meer gegrond leven.
 5. Je voelt een bepaalde mate van urgentie, een roep om het lijden in de wereld te verlichten.
  Je voelt je aangetrokken tot een specifiek doel, zelfs als je niet precies weet hoe dat doel er voor jou uit zou moeten zien. Omdat je een soort van een roeping voelt zal je altijd een sterke intrinsieke motivatie ervaren.
 6. Je voelt bewondering voor de menselijke ontwikkeling.
  Dit kan tot uiting komen in een verlangen om een vaardigheid of professie te beheersen die in verband staat met je persoonlijke missie. Jouw nieuwsgierigheid zal je gemotiveerd houden tijdens alle fasen in het leven. Je zult je nooit vervelen.
 7. Je hebt een eindeloze voorraad empathie en compassie
  Compassie is liefde in actie. Het is het motief dat ons de wereld instuurt om anderen te helpen, al is het maar door naar iemand te lachen, of een arm te bieden om op te steunen. Maar het kan ook revolutionair zijn, zoals de weg wijzen aan gebroken culturele- of overheidssystemen.
 8. Je hebt een weerstand tegen traditionele autoriteiten en hiërarchie.
  Je hebt de neiging om vragen te stellen bij dingen zoals georganiseerde religies. Tegelijkertijd heb je een natuurlijk en sterk contact met je innerlijke leven en je volgt een soort van spiritueel pad. Deze tendensen brengen je ertoe om vragen te stellen en antwoorden te zoeken gedurende je hele leven. Jouw compassie zal je inspireren om jouw ontdekkingen te delen met anderen. Dit maakt jouw voetafdruk in de wereld krachtig en positief.
 9. Ondanks dat je geliefd bent en wordt gezien als een vluchthaven of een bron van ondersteuning voor velen, voel je je vaak alleen of anders.
  Mensen die anders denken hebben altijd al te maken gehad met een gevoel van doelbewust anders zijn. Je zult altijd klaarstaan voor anderen, maar je zult nooit stoppen met zoeken.
 10. Je bent waarschijnlijk een combinatie van introvert en extravert. Een ambivalent.
  Je kunt je snel uitgemolken voelen door teveel oppervlakkige interactie en hebt daarom de voorkeur voor diepgaande een op een communicatie. Dit draagt bij aan de sterke banden die je hebt met anderen. Het is een van de redenen waarom mensen het gevoel hebben dat ze bij jouw kunnen komen met hun problemen. Dit geeft jou een groot gevoel van nuttig zijn. Onthoudt dat je ook tijd voor jezelf nodig hebt om bij jezelf te blijven om je eigen energie te zuiveren en om jezelf weer op te laden.
 11. Je bent heel creatief en bewondert mooie ingewikkelde dingen. Je hebt waarschijnlijk een hoog IQ en EQ maar je kampt mogelijk ook met dyslexie, ADD of ADHD.
  Om begaafd te zijn met perceptie en intelligentie, maar ook te worstelen met bepaalde persoonlijke uitdagingen maakt het makkelijk om de worsteling van andere mensen te begrijpen. Ongeacht of je zo’n scherpe intelligentie hebt dat je van andere mensen vervreemd of omdat je voortdurend worstelt om iedereen bij te houden.

Vandaag is de tijd om jouw gevoeligheid en jouw empathie voor je te laten werken door ze toe te staan als kwaliteiten van jezelf. Als je je door jouw sensitiviteit overweldigt of verzwakt voelt  kun je je inspiratie, passies en impulsen aanwenden om jezelf te helpen. Vertrouw op jezelf; zelfs als dit betekent dat je tegen alles in moet gaan wat de buitenwereld over je zegt of van je verwacht. Laat niemand voor jou bepalen welke keuzes je moet maken. Je hebt de unieke talenten om anders te zien en anders te doen. Door naar je intuïtie te luisteren en je innerlijke gids te vertrouwen kun je een begin maken om de wereld te veranderen. Te beginnen met je eigen leven.