Tulsi (ocimum sanctum), oftewel heilige basilicum is een inheems Indiaas kruid en wordt beschouwd als een van de belangrijkste planten in de Ayurveda.

In het verleden werd dit kruid gebruikt bij verkoudheid en griepklachten. Volgens de Ayurveda bevordert heilige basilicum de zuiverheid en helderheid van het lichaam. Het reinigt de luchtwegen en verbetert de spijsvertering. De bladeren van de heilige basilicum zijn een rijke bron van essentiële oliën. Deze olie heeft een sterke antiseptische werking.

Zoals de naam al doet vermoeden heeft de heilige basilicum ook een spirituele betekenis in de Ayurveda. Volgens de Hindu mythologie is de plant een incarnatie van de god Tulsi, die zo goddelijke bescherming biedt. Veel Indische families houden een basilicumplant in hun huis en omringen hem met grote zorg. Van de houtachtige stengels van de plant worden vaak kralen gemaakt om te gebruiken als meditatiesnoer of rozenkrans.

Hoewel gewone basilicum overal ter wereld te vinden is, groeit de heilige basilicum vooral op het Indische subcontinent. Het is een struik die wel 45 centimeter hoog kan worden. De bladeren zijn ovaal en gekarteld. De kleuren variëren van lichtgroen tot donkerpaars, afhankelijk van de soort. In het wild groeit de heilige basilicum als eenjarige, maar de groei kan verlengd worden door de plant te snoeien voor de zaadjes worden gevormd. De plant heeft lavendelkleurige bloemen en het fruit bestaat uit kleine roestkleurige noten.

De mogelijke voordelen van de heilige basilicum

De olie van heilige basilicum bevat antioxidanten Volgens onderzoeken beschermt het kruid gezonde cellen tegen gifstoffen van bestraling en chemotherapie. Heilige basilicum kan ook helpen bij langdurige somberheid. Bovendien heeft het mensen van veel verschillende klachten afgeholpen.

Hoe kun je de heilige basilicum gebruiken?

Gebruik de heilige basilicum als specerij in je maaltijden en vers gezette thee. Als je thee zet is de hoeveelheid 2 theelepels verse heilige basilicum op een kop met kokend water. Laat de bladeren ongeveer 5 minuten trekken en verwijder de bladeren voor je de thee drinkt.

Om de genezende werking van de plant te gebruiken kun je elke dag op een aantal bladeren knabbelen. Als je de plant gebruikt tegen stress kun je je eigen plant laten groeien en de zaden winnen of regelmatig snoeien. Je kunt heilige basilicum ook in capsulevorm krijgen. De dosering hangt af van de individuele behoefte. Overleg eens met een deskundige om de juiste dosering en toepassing te leren kennen.

Voorzorgsmaatregel: Sommige onderzoekers suggereren dat de heilige basilicum een anticonceptisch effect zou hebben. Deze toepassing is alleen bekend in de plattelandsgebieden van India. Als je zwanger bent of zwanger probeert te worden is het raadzaam om eerst met een natuurgenezer te overleggen voordat je de heilige basilicum gebruikt.

Hoe kweek je je eigen heilige basilicumplant?

Leg de zaden een dag tussen warm vochtig keukenpapier. Zaai ze daarna zo’n twee centimeter onder een rijke potgrond. Na ongeveer 10 dagen zullen de eerste kiemen boven komen. Als de plant een hoogte van 20 centimeter heeft bereikt kun je de bloemen afsnoeien om te voorkomen dat de plant zaden krijgt of je laat de plant bloeien en oogst de zaden voor nieuwe planten.

Heilige basilicum houdt van het volle zonlicht en veel water.