Het staat vast dat iedereen wordt geboren met unieke talenten en speciale gaven. Bovendien heeft iedereen een aangeboren verlangen om onderdeel van het collectief te willen zijn.

Dit verlangen zit in ons allemaal. Geschiedenisboeken, kinderverhalen, sprookjes en moderne films, geven allemaal in verschillende settings dezelfde vraag: Waarom zijn wij hier? Wat is ons doel? Welke unieke eigenschappen hebben we in ons en wat worden we geacht om ermee te doen?

 

De waarheid is dat je een pad hebt met een specifiek doel. Daarom ben je hier. Tegelijkertijd heb je een queeste, een zoektocht. Jouw innerlijke krachten en vaardigheden zijn specifiek voor jou. Als je jouw levenspad volgt ontdek je dat je wordt aangetrokken tot bepaalde activiteiten en dingen waarvan je het gevoel hebt dat je er toe geroepen wordt.

Je kunt een bepaalde resonantie waarnemen bij specifieke activiteiten of onderwerpen. Juist daarin ligt de sleutel om jouw gaven te identificeren.

Je kunt schrijven, gesprekken voeren, schilderen, muziek maken, dansen of ervaringsgerichte activiteiten ondernemen. Zo breng je jouw unieke eigenschappen tot leven. Je brengt kleur, structuur, smaak en emoties in het leven van iedereen om je heen. Eckhart Tolle heeft een mooi citaat: ”Je bent op aarde zodat je het goddelijke doel van het universum kunt ontvouwen.”

Jou leven doet ertoe. Alles wat je doet heeft zijn uitwerking. Toch worstelen veel mensen met het ontdekken van hun speciale talenten en kwaliteiten. Ze herkennen hun eigenschappen vaak niet als werkelijk belangrijk. Het zal misschien niet altijd voor de hand liggend zijn dat de dingen waar je een resonantie bij voelt tegelijkertijd de eigenschappen zijn die jouw specifieke doel ondersteunen. Misschien wist je niet dat jouw intelligentieniveau, denkkader en aangeleerde vaardigheden zo relevant zijn voor de wereld.

Je beperkende overtuigingen ten aanzien van jouw kwaliteiten kunnen je gevoel van eigenwaarde beïnvloeden. Misschien heb je jezelf nooit gezien als talentvol omdat je broers en zussen jou overschaduwden. Of hebben ze op school nooit benadrukt dat je ergens in uitblonk. De samenleving benadrukt maar al te vaak je zwakke punten in plaats van je krachten. Het is dus niet vreemd dat mensen weinig snappen van hun eigen krachten. Maar ze zijn er wel degelijk!

Manieren om jouw unieke gaven te ontdekken

Om jouw talenten te ontdekken kun je de volgende tips in overweging nemen:

  • Wat was jouw geliefde activiteit toen je nog een kind was? Wat vond je het leukste om te doen? Hoe bracht jij je tijd door en welke activiteiten brachten jou in extase?
  • Wanneer voel jij je gepassioneerd als volwassene? Wat maakt jou dag helemaal goed? Wanneer ben jij werkelijk helemaal gemotiveerd? Als jij de tijd uit het oog verliest, wat ben je dan aan het doen?
  • Wat vind jij belangrijk in je leven? Als je nadenkt over de verschillende gebieden in je leven zoals: gezondheid, carrière, familie, relaties, persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit of religie, wat heeft dan jouw meeste aandacht? Maak een lijst van alle dingen die belangrijk voor je zijn binnen deze categorieën. Zo ontstaat een lijst van jouw waarden per gebied. Samen vormen ze jouw basiswaarden, wat jij belangrijk vindt in het leven. Als je je waarden kent kan dat helpen om je passies en doelen uit te filteren omdat je je bewust wordt van wat jij belangrijk vindt.

Als je merkt dat je het moeilijk vindt om jouw specialiteiten op te merken zijn hier een aantal opties voor een dieper onderzoek:

  • Doe een online test. Sommige online psychologische tests zijn weliswaar niet altijd betrouwbaar, maar kunnen je toch op weg helpen om jezelf beter te leren kennen. Kijk bijvoorbeeld hier voor interessante tests: https://www.123test.nl/
  • Onderzoek het met behulp van je familie, vrienden of collega’s. Zoek vijf mensen waar je veel tijd mee doorbrengt en bedenk wat de talenten zijn van die mensen. Waarschijnlijk weet je al snel een of twee dingen waar deze personen uniek in zijn. Als jij graag met die mensen omgaat resoneert er blijkbaar toch iets met jouzelf. Zo zullen de mensen die jou goed kennen ook je specifieke talenten kunnen benoemen. Vraag het ze. Ze zullen het je waarschijnlijk graag willen vertellen.

Hoe je je unieke talenten kunt aanwenden

Als je jouw specifieke talenten eenmaal hebt geïdentificeerd is het tijd om ze in de praktijk te brengen. Ontdek hoe je jouw leven om die gaven heen kunt bouwen. Dit kun je doen door te experimenteren met jouw talenten en hoe je die kunt inzetten om jezelf en anderen te dienen.

 

Wat zijn jouw unieke talenten?

 

 

Deel en inspireer anderen