Is het een luxe om te mediteren?

Is het een luxe om tijd voor jezelf te nemen, yogalessen te volgen en spirituele boeken te lezen, terwijl driekwart van de wereld honger lijdt en de dag maar moet zien door te komen? Is het egoïstisch om zoveel tijd en aandacht aan zelfontwikkeling te besteden?

 

Nog niet zolang geleden zou ik hebben geantwoord, dat het eerder egoïstisch is om het níet te doen. Mensen die geen aandacht aan zichzelf besteden, verwachten die aandacht meestal van anderen. Over egoïstisch gesproken.

Wie geen tijd besteedt aan de relatie met zichzelf, zal problemen hebben volwaardige relaties met anderen aan te gaan. Wie niet naar zichzelf luistert, zal een ander ook niet horen. 

Of ik zou hebben gezegd, dat er ook mensen nodig zijn die de cultuur en het innerlijke erfgoed bewaken; mensen die de filosofie op een hoger plan brengen. Geestelijke groei gaat tenslotte niet vanzelf – heeft tijd en afzondering nodig, evenals kunst.

Daar is niets egoïstisch aan en heeft resultaten opgeleverd waar de mensheid trots op is: van de piramides tot de Taj Mahal. Van Tagore tot Mozart. Van de Bhagavad Gita tot de Koran. Van Rembrandt tot Picasso. Van Shakespeare tot Spielberg. Van Jezus tot Gandhi.

De laatste tijd zie ik een andere reden om individuele bewustwording – zelfs in een wereld die in brand staat – nog steeds voorrang te geven. Juíst in een wereld die in brand staat. Als een groot deel van de wereldbevolking bezig is met overleven of anderen het leven zuur te maken, zijn er voldoende mensen nodig die aan de andere kant van de weegschaal gaan staan. In stilte kun je een hoop bereiken. Omdat het uiteindelijk allemaal om frequenties gaat, zul je monniken nooit zien demonstreren.

Er is misschien maar één goede reden om van onze meditatiekussens op te staan: wanneer we de lessen van liefde zodanig hebben eigengemaakt dat we veilig de wereld in kunnen zonder ten prooi te vallen aan de heersende angst en boosheid. Misschien is dat moment wel aangebroken.

Misschien is het tijd om erop te vertrouwen dat wij ons huiswerk inmiddels wel hebben gedaan, dat er voldoende kracht is opgebouwd en dat het tijd is de balans niet alleen spiritueel maar ook fysiek te doen omslaan. Tijd om je plek in te nemen in bedrijven, besturen en politieke partijen. Tijd voor een nieuwe samenleving met nieuwe relaties. Niet als idee, niet als filosofie, niet als droom, maar als realiteit. Nu, hier.

 

Bron: Tijn Touber

Deel en inspireer anderen